Ulft, Netherlands

Werkgevers, families en clubs moeten armoede signaleren in Doetinchem

Doetinchem geeft een slinger aan de armoedebestrijding met een nieuwe insteek voor het project De Rondkomers. De gemeente wil met name de omgeving van mensen die in armoede zitten activeren, want het vragen om hulp blijkt vaak een te grote brug te zijn voor mensen onder de armoedegrens.
Jasper Hazelaar | 1 februari 2024 15:58 | Aangepast op 1 februari 2024 15:58
“Wij kunnen de expertise bieden, maar mensen melden zich niet zomaar”, is de boodschap van Jacqueline Könning, coördinator van De Rondkomers. “Mensen moeten zelf geholpen willen worden.” Het project De Rondkomers bestaat bijna vijf jaar, er was zelfs een toneelstuk, maar de gemeente kiest nu voor een andere insteek. Doetinchem hoopt vooral de directe omgeving van mensen aan te spreken. Die mensen, familieleden, clubgenoten of werkgevers, kunnen een belangrijke rol spelen in het begeleiden van mensen naar de gemeente.

Op basis van de huidige kaders leven er in Doetinchem ongeveer 3.500 huishoudens in armoede, blijkt uit gemeentelijke cijfers. Meer dan de helft daarvan, 1.400, zijn gezinnen met kinderen. Wethouder Jorik Huizinga ziet een dalende trend in absolute aantallen, maar waarschuwt voor zwaardere problematiek. “De hoogte van schulden is vaak groter, de problemen verergeren”, waarschuwt de wethouder, die onder meer het gebrek aan kaders voor online gokken als probleem zit.

‘Duurt vaak zes jaar’
Doetinchem wil met het project vooral duidelijk maken dat de deur van het gemeentehuis openstaat voor mensen die met geldzorgen zitten. Want problemen worden vaak alleen maar erger in de loop der jaren, des te belangrijker dat burgers eerder aankloppen. “Het duurt nu vaak zes jaar voordat mensen met schulden zich melden”, weet Huizinga. “We willen dat het binnen drie jaar lukt.”

Schulden wegwerken met gemeente
Het schrikbeeld dat mensen met schulden onder een zwaar regime komen te staan als het op terugbetalen aankomt, wil wethouder Huizinga wegnemen. Hij heeft ook een concreet doel. Als mensen met schulden aankloppen, hoe groot ook, moet dat via een gemeentelijke betalingsregeling binnen drie jaar worden weggewerkt. “Dat is nog niet zo”, weet Huizinga. “Maar dat is wel een doel dat ik ons als gemeente opleg.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Armoede|Politiek|Doetinchem|

Lees ook

Drukte in Doetinchem, gemeente pakt wegen bij het centrum aan

Het verkeer in Doetinchem moet anderhalve week lang rekening houden met afsluitingen. In opdracht va...

Zadel breekt af tijdens fietsen in Doetinchem, man naar ziekenhuis

Een fietser is zondagmiddag in Doetinchem gewond geraakt bij een valpartij. Zijn zadel brak tijdens ...

Honderden zangers nemen met koren binnenstad van Doetinchem over

Een twintigtal koren van binnen en buiten de Achterhoek neemt volgende week zondag de binnenstad van...

Kop-staartbotsing tussen auto's op drukke kruising in Doetinchem

Twee automobilisten zijn zaterdagmiddag op elkaar gebotst bij een drukke kruising in de buurt van he...

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushou...

Doetinchem controleert bij autobedrijven tegen ondermijning, enkele overtredingen

De gemeente Doetinchem heeft woensdag in het kader van de Week tegen Ondermijning in samenwerking me...