In totaal werden 150 verpleegzorginstellingen onderzocht. "Een derde daarvan moet zich extra inspannen om de complexe zorg aan te kunnen", zo
laat de Inspectie weten. "Daar is blijvend intensief toezicht nodig. De inspectie vindt dat zorgelijk. Zeker omdat zij signalen ontvangt dat meer instellingen hier problemen mee hebben." Markenheem (actief in Bronckhorst en Doetinchem) en Azora (Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek) weten dat al zij onder vervolgtoezicht komen te staan.
Sensire (actief in de gehele regio) en Marga Klompe (Aalten, Winterswijk, Oost-Gelre, Berkelland en Lochem) wachten nog op duidelijkheid of er eventueel vervolgtoezicht zal plaatsvinden. De Inspectie voerde het onderzoek naar de 150 instellingen uit naar aanleiding van een publicatie uit 2014. "Over al deze organisaties maakte de inspectie zich zorgen. Die zorgen gingen over het sturen op kwaliteit en veiligheid door bestuurders en de kennis en vaardigheden van medewerkers. Ook paste de deskundigheid en inzetbaarheid van het personeel niet goed bij de zorgbehoefte van cliënten."
Ook Liemerse zorginstelling genoemd De onderzochte instellingen stonden in de gehele periode van 1 januari 2015 tot en met 15 maart 2016 onder toezicht. Dit verklaart waarom de voormalige Liemerse zorginstelling
Diafaan ook wordt genoemd op de lijst. De zorg voor cliënten van Diafaan is vanaf 1 juni in handen van Pleyade, Liemerije en Sensire. Pleyade (Duiven, Zevenaar en Rijnwaarden) heeft te horen gekregen dat de Inspectie de instelling niet opnieuw vanuit het risicotoezicht zal bezoeken. Hoewel het onderzoek maandag werd gepubliceerd, besloot de Inspectie pas dinsdag de namen van de verpleeginstellingen vrij te geven.