Ulft, Netherlands

 

Varkenscoach is 'mosterd na de maaltijd'

Regio8 | 19 oktober 2016 10:27 | Aangepast op 19 oktober 2016 10:27

“Het grootste knelpunt is het rendement van het bedrijf. Waardoor ze eigenlijk steeds weer gedwongen worden om te kijken hoe ze het einde van de week halen”, zegt wethouder Paul Seesing. In het voorjaar zijn de coaches door de gemeente getrokken om langs te gaan bij 31 varkensboeren voor een oriënterend gesprek. Veertien van deze boeren willen volgens de wethouder doorgaan met het traject van de gemeente. Bronckhorst heeft 30.000 euro vrij gemaakt voor deze begeleiding. “Coaching en advisering is gewoon heel belangrijk”, vindt de wethouder.

Te laat
“Eigenlijk was de meest slechtste situatie toen al geweest”, stelt de Zelhemse varkensboer Gerco Toonk. “Een gemeente kan natuurlijk niet de varkenshouderij in de benen houden. Ik heb wel het gesprek gehad, maar het is eigenlijk aan de late kant geweest. Dan is het eigenlijk een beetje mosterd na de maaltijd.” Zijn bedrijf heeft nog wel last van de crisis die net achter de rug lijkt. “De opbrengsten zijn gewoon dermate slecht geweest, dat houdt dan in dat je naar de bank moet of naar de mensen waar je producten vandaan komen. Dan moet je vragen of er wat te regelen is om de slechte tijd door te komen.” De slechte prijzen op de varkensmarkt hebben ook invloed op zijn persoonlijke leven. “Ook in je gezinssituatie heb je daar iedere dag mee te maken, omdat er te weinig geld binnen komt.”

Toonk heeft een varkensfokbedrijf en is vergeleken met andere boeren nog redelijk uit de crisis gekomen. “De markt brengt gewoon goede en slechte tijden. De meeste bedrijven zijn nu zo ver onderuit gehaald, dat als we nu weer een slechte periode krijgen, de ramp helemaal niet meer te overzien is.” In april werden in een stal in Berkelland 400 dode varkens aangetroffen, nadat de eigenaar de beesten aan het lot over had gelaten. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hadden de dieren 10 maanden eerder voor het laatst voedsel en verzorging gehad. Zeer waarschijnlijk kon de eigenaar dit niet meer betalen, door de crisis op de varkensmarkt.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Buurt klaar met overlast van arbeidsmigranten in Ulft

Nick Hermsen | Bart Sollman | 25 nov 2022 15:43

Lees ook

Schot gelost bij het ziekenhuis in Winterswijk

Bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk is dinsdagmiddag een waarschuwingsschot g...

Ziekenhuizen Kleef open voor Nederlanders

De Duitse ziekenhuizen van zorginstelling Karl-Leisner-Trägergesellschaft in de Kreis Kleef hebben...

Eerste vluchtelingen aangekomen in Zelhem

De eerste vijftien minderjarige asielzoekers zijn maandag vanuit Ter Apel aangekomen op De Betteld b...

Ondersteuner jeugd start in Oost-Achterhoek

De pilot met een praktijkondersteuner jeugd voor huisartsen in Oost Gelre, Aalten, Berkelland en Win...

Man (22) overleden na ongeval in Halle

Een 22-jarige man uit de gemeente Oude IJsselstreek is dinsdagochtend om het leven gekomen bij een o...

Gratis menstruatiespullen in voortuin Didam

Linda Koster heeft in haar tuin in de Doctor Ariënsstraat in Didam een box geplaatst met menstruati...