Ulft, Netherlands

Varkenscoach is 'mosterd na de maaltijd'

Regio8 | 19 oktober 2016 10:27 | Aangepast op 19 oktober 2016 10:27

“Het grootste knelpunt is het rendement van het bedrijf. Waardoor ze eigenlijk steeds weer gedwongen worden om te kijken hoe ze het einde van de week halen”, zegt wethouder Paul Seesing. In het voorjaar zijn de coaches door de gemeente getrokken om langs te gaan bij 31 varkensboeren voor een oriënterend gesprek. Veertien van deze boeren willen volgens de wethouder doorgaan met het traject van de gemeente. Bronckhorst heeft 30.000 euro vrij gemaakt voor deze begeleiding. “Coaching en advisering is gewoon heel belangrijk”, vindt de wethouder.

Te laat
“Eigenlijk was de meest slechtste situatie toen al geweest”, stelt de Zelhemse varkensboer Gerco Toonk. “Een gemeente kan natuurlijk niet de varkenshouderij in de benen houden. Ik heb wel het gesprek gehad, maar het is eigenlijk aan de late kant geweest. Dan is het eigenlijk een beetje mosterd na de maaltijd.” Zijn bedrijf heeft nog wel last van de crisis die net achter de rug lijkt. “De opbrengsten zijn gewoon dermate slecht geweest, dat houdt dan in dat je naar de bank moet of naar de mensen waar je producten vandaan komen. Dan moet je vragen of er wat te regelen is om de slechte tijd door te komen.” De slechte prijzen op de varkensmarkt hebben ook invloed op zijn persoonlijke leven. “Ook in je gezinssituatie heb je daar iedere dag mee te maken, omdat er te weinig geld binnen komt.”

Toonk heeft een varkensfokbedrijf en is vergeleken met andere boeren nog redelijk uit de crisis gekomen. “De markt brengt gewoon goede en slechte tijden. De meeste bedrijven zijn nu zo ver onderuit gehaald, dat als we nu weer een slechte periode krijgen, de ramp helemaal niet meer te overzien is.” In april werden in een stal in Berkelland 400 dode varkens aangetroffen, nadat de eigenaar de beesten aan het lot over had gelaten. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hadden de dieren 10 maanden eerder voor het laatst voedsel en verzorging gehad. Zeer waarschijnlijk kon de eigenaar dit niet meer betalen, door de crisis op de varkensmarkt.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Achterhoekers nemen OK in Arnhem over

Jasper Hazelaar | 3 aug 2022 09:18

Auto te water in Doetinchem

Tim Rondeel | 5 aug 2022 09:33

Helikopters vliegen laag boven de Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 aug 2022 20:37

Lees ook

Peter Hofstede verlaat De Graafschap

Manager voetbalzaken Peter Hofstede zal aan het einde van het seizoen De Graafschap verlaten. In goe...

Giftig blusschuim afgevoerd uit Doetinchem

De vier silo’s met het giftige blusschuimwater worden vanaf komende week stapsgewijs afgevoerd van...

Honderden kilo's vuurwerk onderschept

Bij een grootschalige controle in het grensgebied van Nederland en Duitsland is zaterdag door de pol...

Vrijheidspark blijft afgesloten voor verkeer

Het veelbesproken Vrijheidspark in Winterswijk blijft op de huidige wijze afgesloten voor gemotorise...

REGIO8 blikt in vier jaaroverzichten terug op de meest opmerkelijke nieuwsfeiten van 2021 in de Acht...

REGIO8 blikt in een eindejaarsinterview met burgemeester Otwin van Dijk terug op 2021 in de gemeente...