Ulft, Netherlands

Van Huizen sluit voetbalcarrière af met 'laatste wedstrijd' in Wenen

Foto: Blood In Blood Out
Voormalig De Graafschap-verdediger Toine van Huizen heeft met pijn in zijn hart zijn voetbalschoenen na 299 wedstrijden aan de wilgen gehangen. Als ‘laatste wedstrijd’ loopt de 34-jarige Noord-Hollander volgende maand de marathon van Wenen, om geld op te halen voor KiKa.
Jasper Hazelaar | 26 maart 2024 16:17 | Aangepast op 26 maart 2024 16:17
“Ik hoopte dat er nog een club voorbij zou komen”, zegt de 34-jarige Van Huizen, die na zijn vertrek bij FC Dordrecht afgelopen zomer geen nieuwe werkgever vond. “In het begin leek het erop dat het nog ging gebeuren, maar uiteindelijk zag het er iets somberder uit.” Na 299 wedstrijden voor Telstar, Sparta, De Graafschap en FC Dordrecht hakte Van Huizen daarom de knoop voor zichzelf door: “Zo dicht bij die driehonderd…Toen kwam het idee om een marathon te gaan lopen. Die van Wenen is op 21 april, ik heb altijd met rugnummer 21 gespeeld, dus het had zo moeten zijn.”

Van Huizen speelde twee seizoenen voor De Graafschap. Naar eigen zeggen zijn mooiste jaren als voetballer, maar gelijk jaren die een diep litteken hebben achtergelaten. “Voor mijn carrière was het heel belangrijk om promotie halen, om het grote doel van de eredivisie te behalen”, zegt de verdediger die zowel in 2020 (coronaseizoen, red.) als 2021 nét naast promotie greep met de Doetinchemmers. “Het is echt ongelofelijk bizar dat het ons in die twee jaar niet is gelukt. Die oude koeien uit de sloot halen doet wel pijn.”

Kansenregen tegen Helmond Sport
Met name dat laatste seizoen, waarin op de laatste speeldag van de reguliere competitie een overwinning op Helmond Sport genoeg was voor promotie, raakt de verdediger. “Die flitsen zie ik nog weleens voorbij komen”, zegt Van Huizen, die door een schorsing vanaf de tribune zag hoe het ondanks een kansenregen niet lukte om één doelpunt te forceren. “Dat was krankzinnig. Het vervelende was dat ik mijn contract bij De Graafschap had laten verlengen onder voorbehoud van promotie. Dus die belangen waren groot…”

Marathon voor KiKa
Eredivisievoetbal is er voor Van Huizen nooit van gekomen. De driehonderdste wedstrijd volgt wel. Niet op het veld, maar op de straten van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Met als doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor KiKa. “Ik heb zelf een pagina waar ze een donatie kunnen plaatsen”, vertelt de voormalig verdediger, die inmiddels al ruim 6000 euro heeft binnengehaald. “Het is in ieder geval leuk om de inspanning vanuit de De Graafschap-kant te zien. Dat typeert de club ook wel, dat ze hier vol gas aan mee willen werken. Heel mooi om te zien.”

‘Seuntjens schiet ze naar de eredivisie’
De verrichtingen van zijn oude club in de Achterhoek volgt Van Huizen ook nog altijd. Met een gat van inmiddels negen punten naar de directe promotieplekken, richt hij zijn hoop voor De Graafschap op de nacompetitie. “Het zou mooi zijn als ze via de play-offs iets kunnen waarmaken”, zegt de Noord-Hollander. “Het zou fantastisch zijn als de Seun of God (Ralf Seuntjens, red.) De Graafschap naar de eredivisie kan schieten. Eigenlijk hoop ik daar stiekem een beetje op, ook als revanche voor 2021. Dat zou wel heel mooi zijn, het is de club ook gegund.”

Lees meer over:

Voetbal|De Graafschap|

Lees ook

RC Strasbourg is eerste Franse winnaar ooit van Terborg Toernooi

De jeugdvoetballers van RC Strasbourg hebben zondagmiddag de 43e editie van het Terborg Toernooi gew...

Jonge topvoetballers uit de hele wereld vertoeven in Terborg

Voor de 43e keer staat Terborg dit weekend in het teken van het Terborg Toernooi. Jeugdvoetbalteams ...

'Parel' Raterink tekent eerste profcontract bij De Graafschap

Othniël Raterink heeft zijn eerste profcontract getekend bij De Graafschap. De jeugdinternational ui...

Doelman Kremers keert van Ajax terug bij jeugdliefde De Graafschap

Sten Kremers keert deze zomer terug bij De Graafschap. De twintigjarige keeper uit Lichtenvoorde tek...

Silkeborg verslaat De Graafschap in finale Karel Stegeman Toernooi

De Deense voetbalclub Silkeborg IF heeft De Graafschap maandag verslagen in de finale, en daarmee he...

De Graafschap wil en moet uit ander vaatje tappen tegen ADO Den Haag

Het is zaterdagavond alles of niets voor De Graafschap tijdens de return van de eerste ronde van de ...