Ulft, Netherlands

Uitspraak aanleg A15 niet voor de zomer

Duidelijkheid over de verlenging van de snelweg A15 naar de A12 bij Zevenaar komt er voorlopig niet. De Raad van State verwacht voor de zomer nog geen uitspraak te kunnen doen omdat er eerst extra onderzoek nodig is.
Jasper Hazelaar | 11 maart 2022 14:49 | Aangepast op 11 maart 2022 14:49
Al jaren ligt het plan er om de A15 door te trekken. Met dat project wil de overheid een einde maken aan de dagelijkse verkeersopstoppingen op provinciale wegen in de regio. Ook ontstaat zo een directe verbinding tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. Dat maakt het een belangrijk economisch project voor het kabinet. De Raad van State oordeelde eerder dat de stikstofsommen die de overheid voor het project maakte onvoldoende waren onderbouwd. Snelwegen trekken verkeer aan en als dat verkeer is uitgerust met benzine- en dieselmotoren, dan veroorzaakt het uitstoot van stikstofoxiden en dat kan weer schade veroorzaken aan beschermde natuurgebieden.

Afgelopen september werd bekend dat de overheid zes boerenbedrijven in de regio heeft uitgekocht om de extra uitstoot te compenseren. Veehouderijen stoten ammoniak uit en ook dat is een stikstofverbinding die de natuur kan aantasten. "Deze maatregelen voorkomen mogelijke verslechtering van de natuur in Natura 2000-gebieden als gevolg van stikstofuitstoot", stelde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat daarop. Natura 2000-gebieden hebben een beschermde status.

Weerstand
Maar deze 'creatieve' oplossing stuitte op veel weerstand onder andere van Milieuorganisatie MOB. Die vindt dat nieuwe stikstofberekeningen die de overheid heeft gemaakt om te onderbouwen dat het grote project geen natuurschade zou veroorzaken "voor geen meter kloppen". MOB noemt het onterecht dat in het besluit alleen is gekeken naar stikstof die neerkomt binnen een straal van 25 kilometer van de snelweg. Volgens de club kunnen negatieve effecten zich ook op een grotere afstand voordoen.

Advies
Volgens de Raad van State is er een verschil van inzicht onder andere over de gemaakte berekeningen en daarom gaat de Raad gerechtelijke omgevingsdeskundigen er naar laten kijken. Hier komt vervolgens een advies uit dat terug gaat naar de Raad van State en een verslag ervan gaat naar alle partijen, zowel de minister als de bezwaarmakers. Die mogen hier dan weer op reageren. Aan de hand hiervan wordt gekeken of er nog een extra zitting nodig is of dat er meteen uitspraak gedaan kan worden. Een woordvoerder van de Raad van State verwacht voor de zomer geen duidelijkheid.

Foto: Rijkswaterstaat (impressie knooppunt De Liemers)

Lees ook

Van Woodstock naar zorg met wifi: zo denkt de Achterhoek over hoe we oud worden

Wie zorgt er straks voor wie? De Achterhoek tast nieuwe vormen voor ouderenzorg af. Wat moeten we? W...

Powerful Ageing moet Bronckhorster zorgkosten drukken en ouderen versterken

De begroting van Bronckhorst is sluitend voor 2026, maar voor de jaren hierna dreigen flinke tekorte...

’s-Heerenbergse loopt estafetteloop naar Amsterdam voor kankeronderzoek

Charity uit ’s-Heerenberg loopt zaterdag 28 juni een estafetteloop naar het Antonie van Leeuwenhoekz...

Winterswijker Brittijn kiest voor Fortuna Sittard na vertrek bij De Graafschap

Phillip Brittijn uit Winterswijk tekent een contract voor drie jaar bij eredivisionist Fortuna Sitta...

Achterhoek verwelkomt nieuwe TOP bij Villa Ruimzicht in Doetinchem

Villa Ruimzicht in Doetinchem is officieel benoemd tot Toeristisch Overstap Punt (TOP). Daarmee krij...

Cultureel cadeau voor iedereen: Midzomer Mondriaan laat Winterswijk stralen

Terwijl de slagwerkers de avondlucht boven de Markt in beweging zetten, klinkt op deze vrijdagavond ...