Ulft, Netherlands

 

Kitesurfer uit Ulft leeft droom door wereldrecord en podiumplek

De droom van de familie Overbeek uit Ulft om te kunnen leven van het kitesurfen is uitgekomen. Zoon Jamie Overbeek pakte bij de grootste kitesurfwedstrijd ter wereld, de Red Bull King of the Air, een tweede plek en zette deze maand met meer dan 35 meter de hoogste sprong ooit neer, waarmee de zeventienjarige Achterhoeker nu wereldrecordhouder is.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 23 januari 2023 11:31 | Aangepast op 23 januari 2023 11:31
“Ik ben op beide prestaties heel erg trots”, zegt een glunderende Overbeek. Het wereldhoogterecord zette hij eerder deze maand neer op het IJsselmeer, nabij Workum. Hij sprong 35,3 meter hoog boven de golfen, een halve meter hoger dan het oude wereldrecord. “Geweldig”, vindt Overbeek, die zelf denkt dat hij in de toekomst richting de veertig meter hoogte kan springen. Het is een volgende topprestatie, nadat hij zichzelf in november tijdens de King of the Air-wedstrijd in Zuid-Afrika internationaal op de kaart zette: “In een grote wedstrijd met alle beste kiters van de wereld tweede worden is geweldig, maar een wereldrecord qua hoogte ook. Eigenlijk kan ik niet kiezen.”

Maar met name door die tweede plek zijn allerlei deuren opengegaan. Door de prestatie hoeft Overbeek zich geen zorgen meer te maken over kwalificatiewedstrijden én over geld. “Je moet heel veel reizen voor de sport, maar die kosten worden nu door sponsoren gedekt”, aldus vader Peter Overbeek. ”Voor Jamie is de weg geopend om echt zijn professionele carrière op te pakken.” Jamie is zeventien jaar oud, maar hoeft vanwege zijn topsportprestaties niet meer naar school. Daarom kan hij zich volledig richten op een bestaan als kitesurfer. “We hebben er jarenlang naartoe gewerkt en nu behaal je waar je voor hebt getraind”, zegt de jonge wereldrecordhouder. “Dat is gewoon geweldig.”

Olympische Spelen
In 2024 is het kitesurfen als hydrofoil racen in Parijs voor het eerst een Olympische sport. De bond heeft Overbeek gevraagd, maar omdat het daar puur om snelheid gaat, maakte de Ulftenaar een andere keuze. “Ik heb dat toen afgewezen”, zegt Jamie. “Het enige wat ik wil in elke discipline is hoog springen. Alles met veel hoogte en dikke trucjes, dat ligt mij meer.” Volgens vader Overbeek ligt daar ook voldoende uitdaging: “Hij kan podiumplekken halen bij een aantal hele grote competities. En qua hoogte, zeg maar, wat is de limiet? Als er iemand dat record wil verbeteren, dan is hij dat zelf.”

Rustig over straat
Jarenlang reed en vloog vader Peter met zoon Jamie en zijn broertje Sean over de wereld heen om mee te doen aan wedstrijden. Nu lijkt de droom werkelijkheid geworden, maar in Ulft kan hij nog gewoon over straat. Want kitesurfen is geen grote sport in het dorp waar een kabbelende Oude IJssel het enige water is. “Ik merk wel dat steeds meer mensen het herkennen en dat ik wat meer reacties krijg uit de Achterhoek”, zegt Jamie. “Ik word niet perse heel vaak herkend, maar het begint wel wat meer te groeien.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Ulft|Kitesurfen|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Ulftse basisschoolleerlingen maken Oude IJssel schoon

Leerlingen uit groep 5 van de Mariaschool in Ulft hebben maandagmorgen de Oude IJssel schoongemaakt....

Ulftse stichting draagt 250 woningen over aan Roemenië

De Moeder Teresa Stichting uit Ulft draagt de 250 huisjes die zijn gerealiseerd in Roemenië over aa...

Ulftse Nachtegalen vieren jubileum in Amphion

De Ulftse Nachtegalen bestaan dit jaar zestig jaar en de koorleden vieren dat met een galaconcert in...

Stroomstoring treft inwoners Ulft en Gendringen

Door een stroomstoring zondagavond hebben meer dan duizend huishoudens in Gendringen en Ulft een dee...

Paul Hermsen uit Ulft zwaait af na een leven lang bij de brandweer

Na ruim veertig jaar lid te zijn geweest van de brandweer neemt Paul Hermsen per 1 oktober afscheid....

Daders op heterdaad betrapt tijdens winkeldiefstal in Ulft

In een computerzaak in het centrum van Ulft zijn maandagmiddag twee personen op heterdaad betrapt bi...