“Je kunt onder de tafel duiken en net doen of er niks aan de hand is, maar dat leek ons niet verstandig”, zegt burgemeester Mark Boumans. De gemeente verwacht zondag ruim tweehonderd asielzoekers, voornamelijk uit Afghanistan, Syrië en Eritrea. Ze nemen intrek in 45 verschillende units die op het terrein zijn geplaatst. Er is een paviljoen voor dagactiviteiten, maar de tijdelijke bewoners zijn vrij om zich door de stad te bewegen. “Het is geen gevangenis waar we zijn”, benadrukt Boumans. “Mensen kunnen naar buiten, ze moeten zich dan wel aan- en afmelden. Wij stimuleren dat ook, mensen mogen gezien worden, want dit is ook de realiteit van 2022. Wij hopen dat het voor iedereen een fijne, prettige en rustige periode gaat worden.”
Mede door ervaringen in Ter Apel en bij het asielzoekerscentrum (azc) in Winterswijk, waarschuwt Boumans wel voor mogelijke overlast. “Er is weleens een vechtpartij, er zal weleens sprake zijn van diefstal”, geeft de burgemeester aan. “Dat kan hier ook zomaar gebeuren. Als we het weten, moeten we er ook naar handelen en er adequaat op reageren. De gemeente is de baas. Dus als wij denken dat er mensen zijn die de boel lopen te verzieken, ook voor de anderen, kunnen we ze aan het jasje oppakken en buiten de gemeente zetten. Dat zullen we ook doen.”
‘Langjarig een bijdrage leveren’
De noodopvang bij het station bestaat volgens de gemeente in ieder geval tot het einde van het jaar. Doetinchem hoopt in de toekomst nog altijd een asielzoekerscentrum voor ongeveer tweehonderd asielzoekers te realiseren. “Dit kost heel veel geld”, zegt Boumans over de tijdelijke locatie. “Ik had liever voor al dat geld nu al een permanent azc gerealiseerd waarvan ze tot nu toe steeds zeggen dat het te duur is omdat je minstens vierhonderd personen moet hebben. Dus ik hoop dat we daarin stappen maken, want dan wil Doetinchem langjarig een bijdrage leveren.”
Foto: REGIO8