Ulft, Netherlands

Tussenoplossing voor warmtenet in Didam

Montferland wil voor het einde van 2021 de eerste huizen in de Didamse Bloemenbuurt aansluiten op het nieuw te realiseren warmtenet. Een tussenoplossing moet zorgen dat de betrokken partijen, ondanks de eerdere afwijzing voor rijkssubsidie, toch kunnen starten met het aardgasvrij maken van de wijk.
Pim Gerritzen | 7 januari 2021 16:52 | Aangepast op 7 januari 2021 16:52
“Dit is dé kans om alsnog een warmtenet in Didam te krijgen”, aldus Gerritsen over de tussenoplossing die tot stand kwam in samenwerking met woningcorporatie Plavei en Warmtenetbedrijf Firan. “We willen beginnen met de 222 huurwoningen van Plavei. Bij de installatie van het warmtenet gaan we voor een grotere installatie met dikkere buizen, zodat we in toekomst de mogelijkheid hebben om af te takken en alsnog de particulieren in de wijk kunnen aansluiten.” Op deze manier hopen de betrokken partijen de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk te houden. “Als je ieder huis in Didam straks individueel moet voorzien van een luchtwarmtepomp, dat kost teveel stroom en is het een te zware belasting voor het huidige netwerk”, licht Gerritsen toe. “Dat kan het netwerk niet aan, dus moeten we dat eveneens aanpassen. Dat gaat gepaard met veel investeringen, die niet op korte termijn gerealiseerd kunnen worden.”

Voor deze tussenoplossing is volgens de wethouder een extra investering nodig van 650.000 euro. Om dit te bekostigen ligt er een deal op tafel waarbij zowel Plavei, Firan als Montferland een bedrag inleggen met een gezamenlijke waarde van vier ton. De rest wordt aangevuld met een lening bij Oost NL. De gemeente moet voor deze fase van het plan zelf tachtigduizend euro investeren, iets dat nog moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Gerritsen is blij dat er voor dit bedrag wellicht toch een start gemaakt kan worden: “Dan kunnen we het netwerk zo groot krijgen, zodat we later de mogelijkheid krijgen om particuliere huizen aan te sluiten.”

‘Kunnen niet wachten’
In oktober greep Montferland naast de aangevraagde rijkssubsidie van 4,5 miljoen euro om de Bloemenbuurt aardgasvrij te maken. Dit jaar is vanuit het Rijk en de provincie Gelderland wederom de mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Deze kan worden ingezet om particuliere huiseigenaren te verleiden aan te sluiten op het warmtenet. Toch is het volgens Gerritsen geen optie om te wachten op die eventuele subsidie, omdat de Didamse wijk dit jaar op de schop gaat. “Doel is om de wijk in het najaar aan te sluiten op het warmtenet, maar dan moeten we het materiaal nu al bestellen. Dan kun je niet wachten tot het einde van het jaar.

Aardgasvrij in 2050
De Bloemenbuurt moet binnen Montferland fungeren als pilot voor het realiseren van aardgasvrij wonen in 2050. Mits de gemeenteraad groen licht geeft, kunnen dit jaar alsnog de eerste stappen worden gezet in de realisatie van het warmtenet in de Didamse wijk.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees ook

Politie smoort scootermeeting in Wehl snel in de kiem

De politie heeft zondagmiddag een geplande scootermeeting op het A18 Bedrijvenpark in Wehl snel aan ...

Auto belandt op zijn kant in de sloot nabij Halle

Een automobilist is zondagochtend met zijn voertuig in een sloot terechtgekomen. De bestuurder bleef...

De Graafschap verliest van directe concurrent Cambuur

De Graafschap lijkt in een negatieve spiraal te zijn beland. Op de eigen Vijverberg werd met 0-2 ver...

Skunk Anansie, Goldband en Mooi Wark op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft vrijdag een lijst met 42 acts voor de editie van 2025 bekendgemaakt. Onder and...

GroenLinks en PvdA in 2026 niet samen op de lijst in Winterswijk

De lokale afdelingen van de PvdA en GroenLinks in Winterswijk hebben besloten om bij de volgende gem...

Een grijs weekend op komst volgens weerboer Gerrit

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...