"Fenerbahçe, Empoli, een transfersom en dan ineens deze meneer uit Doetinchem die hier tussen opduikt. Wat een verhaal", begon de voorzitter in de Zutphense rechtbank volgens Omroep Gelderland de strafzaak. De Italiaanse voetbalclub Empoli sloot in januari 2019 een overeenkomst met Fenerbahçe voor de overname van profspeler Miha Zajc. De Turkse club moest 3,9 miljoen euro verdeeld over drie termijnen betalen. Op 25 september 2020 stuurde de Italiaanse club een mail ter herinnering dat de laatste termijn betaald moest worden. Twee uur later volgde een tweede mail met daarin een correctie van de bankgegevens. Die tweede mail bleek vals. Het geld kwam niet in Italië, maar op de rekening van het autobedrijf van de man uit Doetinchem terecht.
De Doetinchemmer beweerde aanvankelijk dat hij het geld kreeg, omdat hij heftrucks aan de voorzitter van de Turkse topclub Fenerbahçe had geleverd. Later kwam hij met de verklaring dat het geld op zijn rekening is geparkeerd door twee criminelen. Hij mocht ruim een ton houden. "Ik wist niet dat het geld van Fenerbahçe kwam", zei hij maandag via een videoverbinding aan de rechters in Zutphen.
Mogelijk ontvoerd
Hij durfde uit veiligheidsoverwegingen de zitting niet bij te wonen. Zo kwam eerder al bij de politie de tip binnen dat zijn vrouw mogelijk ontvoerd zou worden. De man heeft namen genoemd bij de politie van de mensen die achter de oplichting van de Turkse club zouden zitten. "Daar doet de politie geen onderzoek naar", zei hij over de bedreigingen.
'Moeilijk te geloven'
De rechters vonden het moeilijk te geloven dat criminelen zijn bankrekening gebruikten zonder hem vooraf in kennis te stellen. Het risico was groot dat de Doetinchemmer, die met zijn bedrijf in luxe auto's toch al met financiële problemen kampte, dat geld gebruikte om schulden te voldoen.
Vuurwapen in bezit
De officier van justitie verweet de man niet dat hij bij de oplichting betrokken was. Wel dat hij de ruim 830.000 euro heeft witgewassen. Ook had hij een vuurwapen in bezit. De officier hield met zijn eis van achttien maanden cel ook rekening met de gevolgen die de zaak voor de verdachte had. Hij raakte onder meer zijn woning en, door een faillissement, zijn bedrijf kwijt. "Ik geloof wel dat hier meer mensen achter zitten", meende de officier.
De raadsman van de verdachte hekelde het feit dat het OM geen onderzoek had gedaan naar de namen die zijn cliënt had genoemd. Op 7 april volgt de uitspraak.
Foto: REGIO8 (archief)