Ulft, Netherlands

Toon Ruiken neemt na 45 jaar afscheid van de politie en wordt beveiliger

De 64-jarige Toon Ruiken is bezig aan zijn laatste kilometers achter het stuur van een politieauto, want hij neemt deze week na 45 jaar afscheid van het korps. De afgelopen jaren was de Doetinchemmer vooral in beeld rondom boerenprotesten, maar een leven lang in blauw is vrijdag voorbij.
Jasper Hazelaar | 21 november 2023 14:12 | Aangepast op 21 november 2023 14:12
“Ik heb een prachtige tijd gehad”, zegt Ruiken, die in 1978 bij de politie terecht kwam toen hij reageerde op een advertentie waarin personeel werd gezocht. Hij begon in de surveillance, zat bij de recherche, werd wijkagent en later leidinggevende binnen de politie. In zijn 45 jaar zag hij het werk veranderen. “Alles is op afstand, met name in de Achterhoek zijn er lange wachttijden voor specialistische diensten. Wat dat betreft is het er niet beter op geworden. Het is ook de tand des tijds natuurlijk, maar het is niet meer mijn ding.”

Een van de meest ingrijpende zaken die Ruiken in zijn tijd bij de politie meemaakte was een ontploffing in 2013, aan de Braakweg in het buitengebied van Didam. “Waarbij de twee jongens, terwijl ze op de voetbaltraining waren, in één klap beide ouders verloren”, geeft Ruiken aan. “Dat waren heftige incidenten. Zo zijn er nog wel wat die natuurlijk in het geheugen gegrift staan en die je niet snel vergeet.”

Boerenprotesten
De afgelopen jaren werd Ruiken een bekend gezicht door zijn rol rondom de boerenprotesten, waar hij nauw in contact stond met demonstranten. “Als je een netwerk hebt opgebouwd, ontstaat er ook een soort vertrouwensrelatie”, vertelt de Doetinchemmer over zijn reizen met de trekkerdemonstranten. “Dan kan je ook zeggen: ‘Jongens, tot hier en niet verder. Het is klaar, ik ga naar de Achterhoek, en als het misgaat, mij niet bellen’. Dan wisten ze ook wel hoe de vlag aan de stok hing.”

Van agent naar beveiliger
Ruiken hoefde niet te stoppen, hij maakt gebruik van een regeling om vervroegd uit te treden. Thuiszitten is geen optie, want hij heeft alweer een nieuw baantje gevonden in de particuliere beveiliging voor drie dagen in de week. Of hij de politie gaat missen? “Er zullen best momenten zijn, maar wat ik enorm zal missen is het contact met de collega’s. Maar wanneer moet je dan stoppen? Ik wil ook niet werken tot ik erbij neerval, dit is een mooi moment om te stoppen.”

Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl

Lees meer over:

Doetinchem|112Achterhoek|Politie|

Lees ook

Verhalen verzetsstrijders vertelt vanuit cellen De Kruisberg

Op 2 maart 1945 werden 46 mannen 's ochtends vroeg uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald...

Niet ontploft vuurwerk gevonden in 's-Heerenberg, EOD sluit straat af

De Explosieven Opruimingsdienst is zondag uitgerukt naar 's-Heerenberg vanwege niet ontploft vuurwer...

Motorrijder uit Silvolde en Duitser in rolstoel overleden na ernstig ongeval

Bij een ernstig ongeluk in de Duitse grensplaats Isselburg zijn zaterdagmiddag twee personen om het ...

Vier gewonden na botsing tussen meerdere voertuigen op de N315

Het is zaterdagmiddag flink misgegaan op de N315 tussen Doetinchem en Zelhem. Meerdere automobiliste...

Twee personen gewond na 'geweldsincident' bij huis in Wehl

Twee personen zijn vrijdagmiddag gewond geraakt bij een geweldsincident bij een huis in Wehl. De pol...

Ruim 150 mensen oefenen crisissituatie bij Slingeland Ziekenhuis

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem houdt zaterdagochtend een grote crisisoefening om medewerker...