Ulft, Netherlands

Boeren brengen samen vrijheidsboodschap

Honderden agrariërs hebben donderdagavond op een boerenerf in Mariënvelde met geparkeerde trekkers een vrijheidsboodschap gebracht. Hoewel de gemeente niet enthousiast was, hopen de boeren met de symbolische fakkel mensen bewust te maken dat Nederland 75 jaar vrij is.
Regio8 | 5 mei 2020 12:29 | Aangepast op 5 mei 2020 12:29

"Je bent 75 jaar vrij", zegt Albert Markerink, regiobeheerder van Farmers Defence Force (FDF) en een van de organisatoren over het belang van de actie. "Er is genoeg gestreden om mij hier te kunnen laten staan." Aanvankelijk wilden de boeren de actie in Lochem houden, maar de gemeente aldaar gaf geen toestemming. Vervolgens trokken de trekkers naar het boerenerf in Mariënvelde, waar eveneens geen toestemming was. Door hun voertuigen in een bepaald patroon op te stellen, werd er een boodschap neergezet. Er viel 75 jaar vrijheid te lezen. Daaronder werd de symbolische fakkel uitgebeeld.

Oost Gelre was niet te spreken over het feit dat tijdens de coronacrisis een dergelijke bijeenkomst werd georganiseerd. Bekeuren deed de politie op locatie echter niet. "Als je dit gaat verbieden, creëer je je eigen openbare orde-probleem", aldus Toon Ruiken op de locatie. "Gezien de strekking van de boodschap die totaal geen politieke lading heeft, hebben wij gemeend om hier low-profile te acteren. Maar als ik hier zo in het open veld tussen de boeren sta, loop ik denk ik minder risico dan dat ik in de rij sta om meubeltjes te kopen bij een gigant van het Zweedse merk."

Boete voor grondeigenaar
Desalniettemin zullen er gevolgen zijn, bijvoorbeeld een boete voor de grondeigenaar die zijn erf beschikbaar heeft gesteld. De agrariërs zijn er niet bijster van onder de indruk. "Ik geloof niet dat ze er geweldig blij mee waren", zegt Markerink over de autoriteiten. "Maar we staan op een weiland achter een boerderij, ver van de grote wegen af. We vallen niemand lastig, grote voertuigen, grote afstanden, geen evenement. Gewoon met de jongens en de dames iets moois neerzetten."

Foto: 112achterhoek-nieuws

Lees ook

Verhalen verzetsstrijders vertelt vanuit cellen De Kruisberg

Op 2 maart 1945 werden 46 mannen 's ochtends vroeg uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald...

Halfvasten in Netterden groter dan ooit: ‘Meer kan het dorp niet aan’

Halfvasten leeft in Netterden, dat staat als een paal boven water. Duizenden bezoekers kwamen zaterd...

Beste streekboek is bekend, deze week veel aandacht voor dialect

‘Vastberaden en veelbelovend’ is zondag uitgeroepen tot Boek van het Jaar van de Achterhoek en Lieme...

Twintigste editie van Hart van Loil TV op REGIO8

Streekomroep REGIO8 zendt de twintigste aflevering van het door inwoners van Loil geproduceerde ‘Har...

Den Haag maakt Achterhoek dialooggebied voor 'Elke Regio Telt'

De Achterhoek wordt voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een sparringpartner om het gat tussen...

Niet ontploft vuurwerk gevonden in 's-Heerenberg, EOD sluit straat af

De Explosieven Opruimingsdienst is zondag uitgerukt naar 's-Heerenberg vanwege niet ontploft vuurwer...