“Ik vind het echt geweldig dat ik dit mag doen in mijn eigen regio, ik woon namelijk in Gaanderen”, zegt Kok. De rode lijn in het stuk is het verlaten van en vervolgens eventueel terugkeren naar je geboortegrond. Iets wat Kok ook gedaan heeft, ze moest bij de zoektocht naar een hoofdrolspeler dan ook gelijk aan iemand denken. “Ik heb de Ulftse Guusje te Pas gevraagd. Ze is ook net weer teruggekeerd en ik ken haar van de toneelacademie. Ze was ook altijd heel stellig dat ze terug naar Ulft wilde.”
Te Pas was vereerd dat ze gevraagd werd, ze twijfelde dan ook geen moment: “Ik zei gelijk ‘ja’. Ik vind het echt heel leuk dat ik in zo’n productie mag spelen op voor mij bekende plekken. Ik kan lekker op de fiets komen, ik woon om de hoek.” Naast Openluchttheater Engbergen en het DRU Industriepark speelt het verhaal zich af op de brug over de AA-Strang bij boer Kip in Voorst, discotheek Cocagne in Ulft en in Bontebrug. Het publiek verplaatst zich in drie groepen per fiets of huifkar tussen de scenes. Iedere groep krijgt het verhaal in een andere chronologie te zien.
Debuut voor Falke
De schrijver van het geheel is Jonah Falke uit Bontebrug. Na boeken, columns en reportages is dit de eerste keer dat hij een theaterstuk schrijft. “Dat is wel even wennen, maar het is wel geslaagd. Ik schrijf een soort blauwdruk en dan is het maar afwachten hoe dat ingevuld wordt.” Voor inspiratie is hij onder andere in zijn eigen familiegeschiedenis gedoken. “Mijn oma wilde graag muziek maken, dat mocht niet van de pastoor. Dat heb ik onder andere in het verhaal verwerkt.”
Het gaat ook over zijn eigen geboortegrond, één van de scenes speelt zich zelfs voor zijn ouderlijk huis af. “Dat is wel heel leuk, ik kan vanuit huis gewoon meekijken. Ik zie het ook elke keer weer iets anders worden. Het publiek reageert ook anders, dat is echt afhankelijk van welke scene ze daarvoor hebben gezien.” Hij heeft de smaak nu te pakken. “Ik ben al met Lise-Lott in gesprek of we dit een vervolg kunnen geven.”
Onverwacht succes
Met acht uitverkochte avonden is de productie een succes te noemen. Ruim 1500 mensen hebben Geboortegrond dan gezien. Te Pas: “Eerlijk gezegd had ik dat vooraf niet direct verwacht. Het was even spannend of het hier zou werken, maar gelukkig wel. Na het eerste weekend ging het praatje snel door het dorp en spoorden mensen elkaar aan om te gaan kijken.” Ze ziet dan ook veel bekenden in het publiek zitten.
Geboortegrond krijgt een vervolg
Falke wil door, Kok ook. “Het doel is om elke twee jaar zoiets te doen. Ik hoop dat we die mogelijkheid krijgen. Misschien gaan we eerst wel in reprise met Geboortegrond. Er zijn nog veel mensen die het willen zien maar geen kaartje hebben.” Te Pas staat in ieder geval te springen: “Dat lijkt me heel leuk. Deze voorstellingen zijn heerlijk. Ik speel door het hele land, maar zo’n voorstelling in je eigen regio is heel bijzonder.”