Ulft, Netherlands

Swim to Fight Cancer Achterhoek gaat voor absolute recordeditie in Braamt

Zwemplas Stroombroek bij Braamt is zondag het decor van de vierde en grootste Achterhoekse editie van Swim to Fight Cancer. Met meer dan vierhonderd deelnemers en een stralend zonnetje belooft het een mooie dag te worden, mét een absolute recordopbrengst in het vooruitzicht voor onderzoek naar kanker.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 7 september 2023 20:07 | Aangepast op 7 september 2023 20:07
“De goden zijn ons zeer gunstig gezind op dit moment”, zegt een stralende Margot Verhagen van de organisatie. “We hebben bijna elke editie wel gedoe gehad, ik ben zó blij dat het nu mooi weer gaat zijn en dat er een recordaantal deelnemers zich hebben ingeschreven. Het is waanzinnig.” Vanwege het zomerse weer wordt er ook het nodige publiek verwacht. “We hebben wel een aantal fusten bier meer besteld”, vertelt mede-organisator Jeroen van Ree lachend. “We rekenen op veel bezoek, het wordt een mega-evenement.”

Het doel van Swim to Fight is om geld op te halen voor de bestrijding van kanker. De organisatie hoopt op meerdere tonnen, mede door de inzet van de familie van een voormalig deelnemer. “Dat doen ze binnen Team Chantal”, legt Verhagen uit. “Chantal was ons teamlid en zij is vorig jaar overleden. Het bedrijf Basil heeft besloten om het bedrag te verdubbelen tot een maximum van 50.000 euro. Als zij 50.000 euro binnenbrengen, verdubbelen ze het dus tot 100.000 euro. Daar word je stil van...”

‘Je komt anders uit het water’
Van Ree werd zelf drie keer geconfronteerd met de ziekte. Nu is hij onderdeel van de organisatie, maar als deelnemer raakte Swim to Fight Cancer hem diep. “Dat doet wat met je, je komt niet zonder tranen het water uit”, zegt de Doetinchemmer. “Dat zie je ook als mensen uit het water komen en je aan de kant staat. Ze gaan met veel praatjes het water in en ze komen er redelijk stil uit. Tót ze zich realiseren dat ze een flinke afstand gezwommen hebben, dan is het feest.”

Verhagen neemt afscheid
Voor Verhagen, sinds het begin in 2017 betrokken, is het de laatste editie als organisatie. Doetinchemmer Sjoerd Weikamp neemt haar taken over, waarbij Stroombroek de vaste locatie wordt van Swim to Fight Cancer Achterhoek en er een uitgebreidere organisatie moet komen. Maar eerst duikt Verhagen zelf zondag voor het laatst als organisator het water in: “Ik ga het vast niet droog houden, dat lukt me nu al bijna niet. Ik ben heel trots en blij.”

Live op REGIO8
Radiozender REGIO8 besteed zondag uitgebreid aandacht aan het Swim to Fight Cancer Achterhoek. Van 12.00 uur tot 17.00 uur is er een live-uitzending met schakelingen naar het zwemevenement bij Stroombroek. De uitzending wordt gepresenteerd door dj Jos van Elst. Balthazar van Puffelen is als verslaggever aanwezig in Braamt.

Foto: REGIO8

Lees ook

Ruim 150 mensen oefenen crisissituatie bij Slingeland Ziekenhuis

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem houdt zaterdagochtend een grote crisisoefening om medewerker...

Verkeerschaos in Doetinchem na aanrijding op kruising met verkeerslichten

Een scooterrijder is donderdagavond gewond geraakt bij een aanrijding op de Oostelijke Randweg in Do...

Vitesse-fan krijgt Doetinchemse schrikkeldagbaby

Donderdagochtend in alle vroegte werd Flore Lise geboren in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem....

Jurken met ‘De Kist’ en sigaren, De Graafschap verliest met Theo Vergeer een cultheld

De Graafschap-clubicoon Theo Vergeer is in de nacht van woensdag op donderdag op 69-jarige leeftijd ...

Vrachtwagens mogen weer door kern van Etten en Terborg rijden

Vrachtwagenchauffeurs mogen van de gemeente Oude IJsselstreek weer door het centrum van Terborg en E...

Automobilist botst frontaal op boom bij binnenrijden van Doetinchem

Een automobilist is donderdagochtend frontaal op een boom gebotst in Doetinchem. De man is gewond ge...