Ulft, Netherlands

Stationsgebouw Doetinchem blijft staan ondanks aanpak spoorzone

Foto± Gemeente Doetinchem
De plannen voor de aanpak van de spoorzone in Doetinchem worden steeds concreter. Woningen, parkeergarages en een vorm van onderwijs moeten er gerealiseerd worden. Daarnaast komt er een woongemeenschap waar kansrijke asielzoekers en starters samenwonen.
Bart Sollman | 25 juli 2024 13:25 | Aangepast op 25 juli 2024 13:25
De uitvoering van die plannen kan wat betreft wethouder Ingrid Lambregts niet snel genoeg beginnen. “We hebben het gebied ingedeeld in vier delen. Als eerst gaat het Laborijnterrein op de schop. Laborijn gaat kleiner nieuwbouwen. Op de ruimte die vrijkomt plaatsen wij zo’n 300 prefab woningen”, zegt Lambregts. Deze huizen worden grotendeels in de fabriek gebouwd en kunnen binnen een dag in elkaar gezet worden. In 2026 moeten de eerste huizen hier gebouwd worden.

De woongemeenschap van starters en asielzoekers moet tegenover het politiebureau gerealiseerd worden. “Wij combineren die twee.” Woningcorporatie Sité, de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) werken samen in het project. 150 asielzoekers én 150 woningzoekende Achterhoekers moeten een thuis vinden aan de Hamburgerbroeklaan. In het nieuwe gebouw komen ongeveer tachtig appartementen. Lambregts: “En we hebben met het COA afgesproken dat we vooral zoeken naar asielzoekers die kansrijk zijn om in de Achterhoek te gaan wonen.”

Woontorens
De gemeente gaat ook de lucht in met het realiseren van woningen. Aan de zijde van het Stationsplein komt een appartementengebouw met zes bouwlagen, waarin veertig startersappartementen worden gerealiseerd. Ook zal aan het Stationsplein een woontoren van 35 meter met achttien appartementen en een penthouse worden gebouwd. Aan de Terborgseweg komt een appartementengebouw van vijf bouwlagen met 22 appartementen. Op de hoek met de Stationsstraat en aan de zijde van de Stationsstraat komen vijftien stadswoningen

Stationsgebouw blijft staan
Het huidige stationsgebouw komt ook voor in de plannen. “Er zijn twee kampen, you love it or you hate it”, zegt Lambregts over het gebouw: "Het stationsgebouw staat op de lijst van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen. Dat is geen monumentenstatus, maar daar zijn we wel zuinig op.” Het huidige gebouw wordt daarom geïntegreerd in de nieuwbouwplannen. “We gaan in ieder geval zorgen dat reizigers droog kunnen staan op het station en er voldoende ruimte is”, aldus de wethouder.

Lees ook

De Graafschap verliest van directe concurrent Cambuur

De Graafschap lijkt in een negatieve spiraal te zijn beland. Op de eigen Vijverberg werd met 0-2 ver...

Skunk Anansie, Goldband en Mooi Wark op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft vrijdag een lijst met 42 acts voor de editie van 2025 bekendgemaakt. Onder and...

GroenLinks en PvdA in 2026 niet samen op de lijst in Winterswijk

De lokale afdelingen van de PvdA en GroenLinks in Winterswijk hebben besloten om bij de volgende gem...

Een grijs weekend op komst volgens weerboer Gerrit

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Golf van telefoontjes door nepagenten in Gaanderen

In Gaanderen was de afgelopen dagen sprake van een golf aan telefoontjes van nepagenten. Vooral oude...

Kamerøje van Nathals Live brengt voor tweede keer ode aan het Oosten

Voor de tweede keer wordt het Sourcycentrum in Zieuwent vrijdag en zaterdag omgetoverd tot de rockte...