Ulft, Netherlands

Startschot vernieuwing Industriepark Zelhem gegeven, Bronckhorst zoekt meer kavels

Foto: REGIO8
Een stuk bedrijventerrein uit het begin van de jaren '60 in Zelhem wordt de komende tijd grondig onder handen genomen. Het startsein werd donderdag gegeven met een (iets te zacht slingerende) sloopkogel, door de Gelderse gedeputeerde Helga Witjes en wethouder Antoon Peppelman van Bronckhorst.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 16 mei 2024 17:33 | Aangepast op 16 mei 2024 17:33
“Lintjes knippen dat zijn we gewend, maar een keer zo’n mooie sloophandeling verrichten is toch wel weer wat anders”, aldus wethouder Peppelman, die het niet voor elkaar kreeg om de sloopkogel door de gevel van een bedrijfspand te krijgen. “Die muur had eigenlijk in één keer plat gemoeten, maar daar gaan de professionals mee aan de slag. Ik denk dat je over een week het terrein hier niet meer terug kent.” Zo worden verschillende oude bedrijfspanden gesloopt om nieuwbouw te realiseren, komt er meer groen en worden de wegen breder gemaakt. Het hele terrein dat aangepakt wordt is ongeveer twee hectare groot.

Het totale plan kost ongeveer 2,8 miljoen euro. Zowel de gemeente als de provincie hebben ruim een half miljoen euro bij moeten leggen om de financiering rond te krijgen. “Het is mooi dat je dit samen met de ondernemers, die dit voor redelijke prijzen beschikbaar hebben gesteld, met de gemeente en de provincie kunt realiseren”, schetst Peppelman. Volgens de gedeputeerde sprak het plan de provincie aan en werd er daarom bijgesprongen: “Het is niet zo dat je aan kunt kloppen bij ons en zegt: 'geef ons eens geld'. Er moet een plan zijn waarbij de ondernemers investeren en de gemeente. Dan doen wij er ook wat bij.”

Kavels gezocht
Peppelman verwacht dat de nieuwbouwkavels binnen de kortste keren verkocht zijn, aangezien er genoeg animo is voor bedrijfspanden in de plattelandsgemeente en er tegelijkertijd een tekort is aan ruimte. “We hebben vorig jaar onze laatste grond uitgegeven”, laat de wethouder weten. “Dus we hebben eigenlijk geen vierkante meter meer om uit te geven. Straks als dit klaar is, dan is het de eerste kavel die weer beschikbaar komt. Daarom hebben we echt wel externe ruimte nodig. Dus nieuwe terreinen, want de vraag is enorm.”

Zelhem als voorbeeld voor Vorden
Om die vraag te beantwoorden wordt er rondgekeken in alle kernen van Bronckhorst om te kijken waar er uitgebreid kan worden. "Daarnaast willen we met de ervaringen van hier ook kijken naar het bedrijventerrein in Vorden, of we daar ook zo’n soortgelijk traject op kunnen starten", legt Peppelman uit. "Maar daar staan we nog helemaal aan het begin."

Boerenbedrijven
Een andere oplossing voor het tekort aan ruimte voor ondernemers, kan het stoppen van agrarische bedrijven in de gemeente zijn. “Het is grond van een ander, dus de eigenaren zijn vooral zelf aan zet”, laat Peppelman weten over die optie. “Maar we willen daar als gemeente graag aan meewerken.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

Bedrijventerrein|Bronckhorst|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Zwarte Cross bezoekers weer fris en fruitig door plons in zwembad

Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 jul 2024 13:31

Lees ook

Bestuurder botst bewust tegen bord op rotonde in Hummelo

Een automobilist heeft dinsdagavond een grote aanrijding weten te voorkomen in Hummelo door met zijn...

35 sollicitanten voor burgemeestersfunctie in Bronckhorst

Maar liefst 35 sollicitanten hebben zich gemeld bij de commissaris van de Koning om de nieuwe burgem...

Bronckhorst wil na Hengelo ook opvanglocatie in Vorden

Bronckhorst wil in Vorden een tweede opvanglocatie voor jonge vluchtelingen in de gemeente realisere...

Hoge concentraties PFAS gevonden in het water in Bronckhorst

Waterschap Rijn en IJssel heeft hoge concentraties PFAS gemeten in het water op drie plekken in de g...

Komst Lancaster-monument in Zelhem stap dichterbij

De initiatiefnemers voor het nieuwe monument hebben goed nieuws gekregen van de provincie Gelderland...

Twee personen opgepakt in Zelhem vanwege diefstal in Duitsland

In een bedrijfspand op het industrieterrein in Zelhem zijn dinsdagochtend twee personen aangehouden ...