Ulft, Netherlands

Wielrenster Peperkamp leeft droom en rijdt drie grote rondes

Niet één, niet twee, maar drie keer stond Esmée Peperkamp dit jaar aan de start van een grote wielerronde. De 26-jarige Didamse reed zowel de Vuelta Femenina, de Giro Donne als de Tour de France Femmes uit, waarmee een droom in vervulling is gegaan na slechts drie jaar als profrenster.
Tim Rondeel | Charlotte van de Kant | 4 augustus 2023 16:44 | Aangepast op 4 augustus 2023 16:44
"Het was wel echt supergaaf dat ik ze allerdrie in één jaar mocht doen", aldus Peperkamp, die voor het Nederlandse Team DSM-Firmenich een ondersteunde rol had, onder meer voor sprinter Charlotte Kool. "Het was wel heel zwaar", zegt Peperkamp. “Want het is heel anders dan andere wedstrijden omdat er zoveel belangen zijn. Iedereen gaat iedere dag vol gas om de rit te winnen." Een favoriete ronde kiezen is voor de Didamse onmogelijk, ze waren alle drie bijzonder: "De Vuelta omdat dat mijn eerste ronde was en de Giro is toch wel voor ons in het vrouwenwielrennen van oudsher de grootste."

Toch maakte het wielercircus dat de Tour de France ook bij de vrouwen is zowel qua niveau als qua entourage de meeste indruk. "De Tour is gewoon supergaaf omdat het de grootste wedstrijd is van de wereld. Daar staan de beste rensters van de wereld aan de start en iedereen daar is wielergek", geeft Peperkamp aan. "De Tour dat was wel echt degene met het hoogste niveau en waar alle wereldtoppers aanwezig zijn, zowel de sprinters als de klassementsrensters."

Resultaten halen
Het contract van Peperkamp loopt aan het eind van het jaar af, ze is in gesprek met haar ploeg om het dienstverband te verlengen. Ze geniet van haar huidige rol als knecht, zeker als sprinster Kool ritten kan winnen: "Het is supergaaf als zij alle sprinters verslaat en jij hebt daar je steentje aan bij gedragen." Toch streeft Peperkamp ook haar eigen ambities na: "Ik hoop in de toekomst een resultaat te kunnen behalen in tijdrit, een klimrit of in het algemeen klassement, dat is wel een groot doel voor mij."

Opladen voor najaar
Na een hectische periode met drie grote rondes in korte tijd is voor Peperkamp nu een herstelperiode aangebroken zodat ze in het najaar weer klaar is voor nieuwe uitdagingen. "Het is nu vooral belangrijk om supergoed uitgerust te zijn en daarna het trainen weer op te pakken", laat ze weten. "Ik kan nog niet zeggen welke wedstrijden ik rij maar er staan er nog wel een paar op de planning waar ik heel erg naar uitkijk."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Didam|Wielrennen|Esmee Peperkamp|

Lees ook

Provincie moet keuze voor dieseltreinen op RegioExpres traject verbeteren

De provincie Gelderland moet beter uitleggen waarom ze kiezen voor dieseltreinen in plaats van elekt...

Saharazand zorgt voor topdrukte bij Achterhoekse wasstraten

Na dagen van overwaaiend Saharazand is het nu spitsuur bij wasstraten in de Achterhoek. Want naast m...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Wielrenner Bouwman alsnog naar door hem geliefde Giro d'Italia

Koen Bouwman uit Ulft gaat alsnog met zijn ploeg Visma | Lease a Bike naar de Giro d’Italia. De Acht...

Nieuwe opvangplekken voor Oekraïners in ’s-Heerenberg en Didam

Montferland heeft twee nieuwe locaties aangewezen voor de opvang van Oekraïeners. Het gaat om een be...

Montferlandse raadsleden willen weer zwemmen in Nevelhorst bij Didam

Als het aan de partijen in de Montferlandse gemeenteraad ligt, wordt er binnenkort weer gezwommen i...