Ulft, Netherlands

Orion heeft vrouwelijke hoofdtrainer in Griekse heksenketel

Saskia van Hintum geeft woensdagavond leiding aan Active Living Orion tijdens de Europese uitwedstrijd tegen Panathinaikos. De voormalig volleybalinternational vervangt hoofdtrainer Dirk Sparidans, die deze week een kindje hoopt te krijgen.
Jasper Hazelaar | 23 januari 2023 15:40 | Aangepast op 23 januari 2023 15:40
“Het wordt een mooie uitdaging in een heksenketel”, zegt Van Hintum over haar tijdelijke rol als hoofdtrainer van Orion. “Ik heb al meerdere van dit soort wedstrijden gecoacht op topniveau bij de vrouwen, maar bij de mannen komt er af en toe nog wat meer emotie bij kijken. Dat maakt het nog mooier en uitdagender.” Met meer dan tweehonderd interlands als volleybalster en een ruim verleden als trainer in het vrouwenvolleybal heeft Van Hintum de nodige ervaring. De afgelopen tijd was ze al als extra assistent betrokken bij de selectie van Orion.

“Het zal voor sommige jongens de eerste keer zijn geweest dat ze een vrouw voor de groep hebben zien staan”, zegt Rob Jorna, de momenteel geblesseerde passerloper van de Doetinchemmers. Omdat de vriendin van Sparidans deze week is uitgerekend, wordt Van Hintum in ieder geval de eindverantwoordelijke bij de uitwedstrijd in Athene. Orion verloor de eerste wedstrijd in Doetinchem met 1-3 in sets. Toch haalt Van Hintum kracht uit de vierde set: “Als we de goede dingen daaruit herhalen, ben ik benieuwd hoe ver we komen. Het kan ook motiveren om de heksenketel daar stil te krijgen.”

Geen doel op zich
Hoewel Van Hintum trots is op haar tijdelijke rol, is het leiding geven aan mannenteams in het volleybal geen doel op zich. “Dit is wel een goede kennismaking om daar eens over na te denken”, zegt de oud-international. “Het is op die manier ook een win-win situatie om op deze manier te leren hoe het is om te coachen in het herenvolleybal. Wie weet is het nog iets voor de toekomst.”

‘Klikt hartstikke goed’
Jorna, die zelf na langdurig blessureleed volgende week weer hoopt te kunnen trainen, is tot nu toe onder de indruk van Van Hintum. “Je merkt ook in de omgang dat ze ervaring heeft en hoe ze met spelers om moet gaan”, zegt de passerloper. “Het is een hele sociale vrouw, het klikt allemaal hartstikke goed.” Of het de eerste keer ooit is dat een vrouw leiding geeft aan een herenteam? “Dat durf ik niet te zeggen”, zegt Jorna. “Maar ik heb het zelf nog nooit meegemaakt.”

Foto: Active Living Orion

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Inwoners willen meer relaxen en loungen in centrum Doetinchem

Het idee om verschillende zit- en relaxvlonders te plaatsen in de Doetinchemse binnenstad, is tijden...

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

Orion-volleyballers naar finale om landstitel na spannende serie

De volleyballers van Active Living Orion kunnen dit seizoen nog altijd de dubbel winnen. Na winst in...