Ulft, Netherlands

 

Orion heeft vrouwelijke hoofdtrainer in Griekse heksenketel

Saskia van Hintum geeft woensdagavond leiding aan Active Living Orion tijdens de Europese uitwedstrijd tegen Panathinaikos. De voormalig volleybalinternational vervangt hoofdtrainer Dirk Sparidans, die deze week een kindje hoopt te krijgen.
Jasper Hazelaar | 23 januari 2023 15:40 | Aangepast op 23 januari 2023 15:40
“Het wordt een mooie uitdaging in een heksenketel”, zegt Van Hintum over haar tijdelijke rol als hoofdtrainer van Orion. “Ik heb al meerdere van dit soort wedstrijden gecoacht op topniveau bij de vrouwen, maar bij de mannen komt er af en toe nog wat meer emotie bij kijken. Dat maakt het nog mooier en uitdagender.” Met meer dan tweehonderd interlands als volleybalster en een ruim verleden als trainer in het vrouwenvolleybal heeft Van Hintum de nodige ervaring. De afgelopen tijd was ze al als extra assistent betrokken bij de selectie van Orion.

“Het zal voor sommige jongens de eerste keer zijn geweest dat ze een vrouw voor de groep hebben zien staan”, zegt Rob Jorna, de momenteel geblesseerde passerloper van de Doetinchemmers. Omdat de vriendin van Sparidans deze week is uitgerekend, wordt Van Hintum in ieder geval de eindverantwoordelijke bij de uitwedstrijd in Athene. Orion verloor de eerste wedstrijd in Doetinchem met 1-3 in sets. Toch haalt Van Hintum kracht uit de vierde set: “Als we de goede dingen daaruit herhalen, ben ik benieuwd hoe ver we komen. Het kan ook motiveren om de heksenketel daar stil te krijgen.”

Geen doel op zich
Hoewel Van Hintum trots is op haar tijdelijke rol, is het leiding geven aan mannenteams in het volleybal geen doel op zich. “Dit is wel een goede kennismaking om daar eens over na te denken”, zegt de oud-international. “Het is op die manier ook een win-win situatie om op deze manier te leren hoe het is om te coachen in het herenvolleybal. Wie weet is het nog iets voor de toekomst.”

‘Klikt hartstikke goed’
Jorna, die zelf na langdurig blessureleed volgende week weer hoopt te kunnen trainen, is tot nu toe onder de indruk van Van Hintum. “Je merkt ook in de omgang dat ze ervaring heeft en hoe ze met spelers om moet gaan”, zegt de passerloper. “Het is een hele sociale vrouw, het klikt allemaal hartstikke goed.” Of het de eerste keer ooit is dat een vrouw leiding geeft aan een herenteam? “Dat durf ik niet te zeggen”, zegt Jorna. “Maar ik heb het zelf nog nooit meegemaakt.”

Foto: Active Living Orion

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Orion mist matchpoints en grijpt naast beker

Active Living Orion heeft maandag de finale om de Nederlandse beker verloren. De lange mannen van tr...

Twee nieuwe spelers voor gehavend Orion

Volleybalclub Active Living Orion uit Doetinchem heeft tijdelijk twee nieuwe spelers toegevoegd aan ...

Brandje in sloep op rivier in Doetinchem

In een sloep in de Oude IJssel in Doetinchem is dinsdagavond brand ontstaan. De brandweer is ter pla...

Sproeiverbod rond kwetsbare natuurgebieden

Het Waterschap Rijn en IJssel heeft een verbod ingevoerd op het oppompen van grondwater rond twee kw...

De Graafschap in eigen huis niet voorbij NAC Breda

De Graafschap heeft vrijdagavond weer niet weten te winnen op de eigen Vijverberg. Een slotoffensief...

Moeder van baby 'Sem Vijverberg' wordt vrijgelaten

De Doetinchemse vrouw die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van baby ‘Sem Vijverberg’...