Ulft, Netherlands

 

Orion heeft vrouwelijke hoofdtrainer in Griekse heksenketel

Saskia van Hintum geeft woensdagavond leiding aan Active Living Orion tijdens de Europese uitwedstrijd tegen Panathinaikos. De voormalig volleybalinternational vervangt hoofdtrainer Dirk Sparidans, die deze week een kindje hoopt te krijgen.
Jasper Hazelaar | 23 januari 2023 15:40 | Aangepast op 23 januari 2023 15:40
“Het wordt een mooie uitdaging in een heksenketel”, zegt Van Hintum over haar tijdelijke rol als hoofdtrainer van Orion. “Ik heb al meerdere van dit soort wedstrijden gecoacht op topniveau bij de vrouwen, maar bij de mannen komt er af en toe nog wat meer emotie bij kijken. Dat maakt het nog mooier en uitdagender.” Met meer dan tweehonderd interlands als volleybalster en een ruim verleden als trainer in het vrouwenvolleybal heeft Van Hintum de nodige ervaring. De afgelopen tijd was ze al als extra assistent betrokken bij de selectie van Orion.

“Het zal voor sommige jongens de eerste keer zijn geweest dat ze een vrouw voor de groep hebben zien staan”, zegt Rob Jorna, de momenteel geblesseerde passerloper van de Doetinchemmers. Omdat de vriendin van Sparidans deze week is uitgerekend, wordt Van Hintum in ieder geval de eindverantwoordelijke bij de uitwedstrijd in Athene. Orion verloor de eerste wedstrijd in Doetinchem met 1-3 in sets. Toch haalt Van Hintum kracht uit de vierde set: “Als we de goede dingen daaruit herhalen, ben ik benieuwd hoe ver we komen. Het kan ook motiveren om de heksenketel daar stil te krijgen.”

Geen doel op zich
Hoewel Van Hintum trots is op haar tijdelijke rol, is het leiding geven aan mannenteams in het volleybal geen doel op zich. “Dit is wel een goede kennismaking om daar eens over na te denken”, zegt de oud-international. “Het is op die manier ook een win-win situatie om op deze manier te leren hoe het is om te coachen in het herenvolleybal. Wie weet is het nog iets voor de toekomst.”

‘Klikt hartstikke goed’
Jorna, die zelf na langdurig blessureleed volgende week weer hoopt te kunnen trainen, is tot nu toe onder de indruk van Van Hintum. “Je merkt ook in de omgang dat ze ervaring heeft en hoe ze met spelers om moet gaan”, zegt de passerloper. “Het is een hele sociale vrouw, het klikt allemaal hartstikke goed.” Of het de eerste keer ooit is dat een vrouw leiding geeft aan een herenteam? “Dat durf ik niet te zeggen”, zegt Jorna. “Maar ik heb het zelf nog nooit meegemaakt.”

Foto: Active Living Orion

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Orion wint in aanloop naar duel met Zenit

Active Living Orion heeft in aanloop naar de Europese CEV Cup-wedstrijd van woensdag tegen het Russi...

Orion wint in aanloop naar Europees uitduel

Active Living Orion heeft zaterdag de thuiswedstrijd tegen Taurus uit Houten overtuigend met 3-0 gew...

FASHR is na duizenden game-uren beloond

Het harde werken van esporter Dion Derksen uit Doetinchem is beloond met een overstap naar een van d...

Vaatwasser vat vlam in woning Doetinchem

In een woning in Doetinchem is zondagavond brand ontstaan. De brandweer rukte uit naar het huis, maa...

Zorgen over bermen door afsluiting Dorpsstraat

De bermen van de Eldrikseweg bij Laag-Keppel worden verstevigd. De maatregel is nodig omdat er meer ...

Omstreden paintballcentrum zorgt voor onrust in raad Doetinchem

Buurtbewoners van outdoorcentrum Teamgamez in Wehl zijn geschrokken van het plan om een elektrische ...