Ulft, Netherlands

 

De Jong wil belangrijk zijn op de ‘10’

Oud-international Siem de Jong wil met doelpunten en assists bijdragen aan een succesvol seizoen bij De Graafschap. De 33-jarige middenvelder doorliep twintig jaar geleden de jeugdopleiding, maar speelde nooit voor de Doetinchemmers, toch voelt hij zich helemaal op zijn plek in de Achterhoek.
Jasper Hazelaar | 28 juni 2022 16:58 | Aangepast op 28 juni 2022 16:58
“Het voelt zeker als thuiskomen”, zegt De Jong, die vorige week de populairste speler was op de eerste training van de Doetinchemse voetbalclub. “Mijn ouders wonen hier, ik kom hier mijn hele leven al en ken nog steeds veel mensen rondom de club.” Direct na afloop van het vorige seizoen begonnen de geruchten over de komst van de ervaren middenvelder. Toch hoefde technisch manager Peter Bijvelds hem niet te overtuigen, geeft De Jong aan: “Dat viel wel mee. Ik had voor mezelf de tijd genomen na het seizoen om na te denken over wat ik wilde. Ik wilde nog ergens mooi afsluiten met een mooi doel. Ik denk dat dit een mooie plek is om dat te doen.”

Promoveren met De Graafschap is daarbij een grote droom. De Jong wil als ervaren kracht de talenten in de selectie helpen. Daarnaast hoopt hij op het veld met name aanvallend zijn bijdrage te leveren. “Ik zie mijzelf in de eerste plaats als een ‘10’ achter de spitsen”, legt de aanvallende middenvelder, die met name in zijn Ajax-tijd veel scoorde, uit. “Vorig seizoen heeft De Graafschap best veel kansen gehad, dat is wel wat ik de laatste jaren heb gemist bij teams die minder aanvallend speelden. Ik denk dat ik dat positiegevoel nog wel heb.”

Blik op toekomst
De keuze voor De Graafschap, waar hij een contract voor één seizoen met een optie voor een extra jaar tekende, is er ook een voor de toekomst. Na buitenlandse avonturen in Amerika (FC Cincinnati), Australië (Sydney FC) en Engeland (Newcastle United) kijkt hij in Doetinchem vooruit. “Dat was ook wel een reden om in Nederland te blijven”, zegt De Jong, die ook opties in het buitenland had. “Ik wil me oriënteren in de voetbalwereld en daaromheen. Ook voor wat ik over twee of drie jaar, ik weet nog niet hoe lang ik doorga, ga doen.”

Gebroeders De Jong
De afgelopen maanden kwam De Jong maar mondjesmaat in actie bij SC Heerenveen. Supporters hoeven zich volgens de 33-jarige middenvelder geen zorgen te maken over zijn fitheid. “Ik voel me gewoon goed en we hebben nog rond de zes weken om de fitheid op te bouwen. Het is de bedoeling dat ik er dan sta.” Of hij ooit nog met zijn broer Luuk de Jong op het veld staat? “Ik moet het eerst nog maar eens twee jaar volhouden en ik weet ook niet wat hij gaat doen, maar ik hoop hier een goede tijd te hebben.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: De Graafschap media

Lees meer over:

De Graafschap|

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

Slingeland opent De Graafschap-kinderkamer

Op de kinderafdeling van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is dinsdagmiddag een kamer volledig...

Fortes gaat met Kaapverdië naar Afrika Cup

De Graafschap-speler Jeffry Fortes maakt onderdeel uit van de selectie van Kaapverdië voor de Afrik...

De Vijverberg voldoet aan eisen bij controle

De Graafschap heeft na het instorten van een deel van het stadion van NEC een extra controle laten u...

De Graafschap verliest in slotfase van Ajax

De Graafschap heeft vrijdagavond op een lege Vijverberg met 1-3 verloren van Jong Ajax. In de slotfa...

Hendriks mag hopen op debuut tegen ADO

De Graafschap hoopt met het huren van Sam Hendriks de problemen met het scoren van doelpunten op te ...

‘De Graafschap moet er dit seizoen staan’

Peter Bijvelds verwacht nog zo’n zes á zeven nieuwe spelers te presenteren tijdens de huidige tra...