Ulft, Netherlands

De Jong wil belangrijk zijn op de ‘10’

Oud-international Siem de Jong wil met doelpunten en assists bijdragen aan een succesvol seizoen bij De Graafschap. De 33-jarige middenvelder doorliep twintig jaar geleden de jeugdopleiding, maar speelde nooit voor de Doetinchemmers, toch voelt hij zich helemaal op zijn plek in de Achterhoek.
Jasper Hazelaar | 28 juni 2022 16:58 | Aangepast op 28 juni 2022 16:58
“Het voelt zeker als thuiskomen”, zegt De Jong, die vorige week de populairste speler was op de eerste training van de Doetinchemse voetbalclub. “Mijn ouders wonen hier, ik kom hier mijn hele leven al en ken nog steeds veel mensen rondom de club.” Direct na afloop van het vorige seizoen begonnen de geruchten over de komst van de ervaren middenvelder. Toch hoefde technisch manager Peter Bijvelds hem niet te overtuigen, geeft De Jong aan: “Dat viel wel mee. Ik had voor mezelf de tijd genomen na het seizoen om na te denken over wat ik wilde. Ik wilde nog ergens mooi afsluiten met een mooi doel. Ik denk dat dit een mooie plek is om dat te doen.”

Promoveren met De Graafschap is daarbij een grote droom. De Jong wil als ervaren kracht de talenten in de selectie helpen. Daarnaast hoopt hij op het veld met name aanvallend zijn bijdrage te leveren. “Ik zie mijzelf in de eerste plaats als een ‘10’ achter de spitsen”, legt de aanvallende middenvelder, die met name in zijn Ajax-tijd veel scoorde, uit. “Vorig seizoen heeft De Graafschap best veel kansen gehad, dat is wel wat ik de laatste jaren heb gemist bij teams die minder aanvallend speelden. Ik denk dat ik dat positiegevoel nog wel heb.”

Blik op toekomst
De keuze voor De Graafschap, waar hij een contract voor één seizoen met een optie voor een extra jaar tekende, is er ook een voor de toekomst. Na buitenlandse avonturen in Amerika (FC Cincinnati), Australië (Sydney FC) en Engeland (Newcastle United) kijkt hij in Doetinchem vooruit. “Dat was ook wel een reden om in Nederland te blijven”, zegt De Jong, die ook opties in het buitenland had. “Ik wil me oriënteren in de voetbalwereld en daaromheen. Ook voor wat ik over twee of drie jaar, ik weet nog niet hoe lang ik doorga, ga doen.”

Gebroeders De Jong
De afgelopen maanden kwam De Jong maar mondjesmaat in actie bij SC Heerenveen. Supporters hoeven zich volgens de 33-jarige middenvelder geen zorgen te maken over zijn fitheid. “Ik voel me gewoon goed en we hebben nog rond de zes weken om de fitheid op te bouwen. Het is de bedoeling dat ik er dan sta.” Of hij ooit nog met zijn broer Luuk de Jong op het veld staat? “Ik moet het eerst nog maar eens twee jaar volhouden en ik weet ook niet wat hij gaat doen, maar ik hoop hier een goede tijd te hebben.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: De Graafschap media

Lees meer over:

De Graafschap|

Meest gelezen

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

Jasper Hazelaar | Bart Sollman | 20 feb 2024 12:42

Lees ook

Matig De Graafschap wint wel van FC Den Bosch

Na twee nederlagen tegen Brabantse ploegen heeft De Graafschap vrijdagavond op De Vijverberg gewonne...

De Graafschap mist topscorer Önal, Büttner hoopt op contract

Na de harde klap die het verlies van De Graafschap tegen Helmond Sport was, moet de ploeg van traine...

Weikamp legt met trots gevoel rol als De Graafschap-commissaris neer

Sjoerd Weikamp is (bijna) gestopt als commissaris bij De Graafschap. Hij trad in 2013 toe tot de RvC...

De Graafschap verliest op bezoek bij Helmond Sport

De Graafschap heeft vrijdagavond niet weten te winnen van Helmond Sport. In het uitduel met de Braba...

Büttners in basis De Graafschap, nieuwkomer Kanga wil vlammen

Linksback Alexander én vleugelaanvaller Giovanni Büttner krijgen een basisplek bij De Graafschap in ...

De Graafschap moet een pas op de plaats maken

De Graafschap is er vrijdagavond op een volle Vijverberg niet in geslaagd om de strijd om de directe...