De wethouder stelde dinsdagavond, tijdens de raadsvergadering, dat ‘drie zaaldelen nu’ niet dezelfde afmetingen hebben dan ‘drie zaaldelen in de toekomst’. De keuze van Van Gijssel is vooral ingegeven door de bezuiniging op de kosten; de aanvankelijk geraamde kosten van acht miljoen euro zijn inmiddels verdubbeld door oplopende bouw- en loonkosten. Het college wil niet meer dan 12,5 miljoen euro uitgeven. Mede omdat er ook een alternatieve aanrijroute moet worden aangelegd en die staat voor 1,1 miljoen euro op de begroting.
De locatiekeuze voor de nieuwe sporthal bij De Meene heeft de lokale gemeenschap in Ruurlo in vijf jaar tijd verscheurd, er ontstonden twee kampen met voor- en tegenstanders. De groep die voor nieuwbouw van ’t Rikkenhage koos, haalde
vorig jaar juni bakzeil toen de gemeenteraad voor de locatie bij De Meene koos.
Gestapeld
Rik Schroer van handbalvereniging Blauw-Wit sprak namens de binnensportverenigingen in en hield een pleidooi voor nieuwbouw op de huidige plek aan de Fürstenauerstraat, waar vier zaaldelen wel degelijk mogelijk zouden zijn. Zeker als er gestapeld wordt gebouwd, met bijvoorbeeld een kantine bovenop de kleedkamers, aldus Schroer.
Hij sprak de vrees uit dat de buurt bij De Meene met de nodige bezwaren gaat komen en zal doorgaan tot de Raad van State. “De realisatietermijn van 2023 is niet gehaald, wij vermoeden eerder dat dit 2032 zal worden”, zei Schroer.
Krappe kant
Wethouder Arjen van Gijssel adviseert de gemeenteraad van Berkelland bij de keuze voor een nieuwe sporthal op de locatie De Meene te blijven. “De kavel aan de Fürstenauerstraat is aan de krappe kant en De Treffer zit ernaast, waar je ook rekening mee moet houden”, zei Van Gijssel. “En het oplopen van de kosten bij De Meene geldt ook voor de Fürstenauerstraat.”
Hoewel de toekomst van de sportverenigingen hem ‘aan het hart gaan’, kwam hij nog met een praktisch probleem: “Als de keuze alsnog op de Fürstenauerstraat valt, waar moeten we dan in die periode een hal neerzetten? Een andere, niet goedkope keuze zou dan een opblaashal zijn.”
Buurt
Behalve de sportverenigingen was er ook een inspreker namens de buurt, Willem Boelhouwer. Hij maakte bezwaar tegen de aanleg van een alternatieve toegangsweg via de Binnemansdijk, waardoor wandelaars en fietsers in het nauw zouden komen en de Binnemansdijk dan een ontsluitingsweg wordt voor de hele wijk. “Ook zal er een onbekend aantal bomen gekapt moeten worden”, stelde Boelhouwer. Hij pleitte ook voor een renovatie van de huidige sporthal, ‘een keuze die zomaar tien miljoen euro goedkoper uitvalt.’
'NIMBY-gedrag'
Wethouder Van Gijssel refereerde aan een brief van de buurt. “Ik heb respect voor de positie van de buurt, maar als het dreigement wordt doorgezet om door te gaan tot de Raad van State, dan is dat voorspelbaar NIMBY-gedrag en dat vind ik geen democratische rechtspraak.” Aangezien de geplande 45 minuten voorbij waren wordt de vergadering over twee weken voortgezet en de prangende vraag, die boven de nieuwe sporthal blijft hangen, is: drie of vier zaaldelen? Van Gijssel hield zich op de vlakte: “Er is nog geen besluit over teruggaan van vier naar drie genomen.”
Foto: REGIO8