"Vroeger had Nederland bepaalde producten die in Duitsland niet te krijgen waren of te duur waren en andersom", vertelt Anton Frauenfelder, één van de acteurs die meehelpen aan de Schmuggeltocht, over de geschiedenis van het smokkelen in het grensgebied. "Hier wordt dat op zo’n dag nagebootst op een ludieke manier." Tegenwoordig zijn de grenzen open en wordt er enkel nog
sporadisch gecontroleerd bij de grens, maar tijdens de Schmuggeltocht werd er op sommige plekken weer streng gecontroleerd. "We hebben theatergroepen die aan de grens staan, maar we hebben ook oude douanebeambten", vertelt Remco Peters van de organisatie. “Ieder met een eigen verhaal en de ervaringen van vroeger die worden meegenomen."
De route leidde de smokkelaars onder meer door Montferland, Oude IJsselstreek, Emmerik en Anholt. De deelnemers deden fanatiek mee en kwamen met de meest bijzondere verstopplekken voor de reepchocolade dat als smokkelwaar diende. "De meeste doen het in de fietstas, maar er zijn ook vrouwen die stoppen het hier tussen", zegt Frauenfelder terwijl hij naar zijn borst wijst. "En dan maar hopen dat het niet heel warm weer wordt, anders heb je de chocola helemaal naar beneden druipen."
Smokkelen in coronatijd Grensgemeenten waar het smokkelen volgens Remco Peters in coronatijd weer is opgebloeid: "Mensen wilden toch nog even wat halen bij de slijterij en toch misschien even de grens over om de tank vol te gooien." De organisatie achter de Schmuggeltocht organiseert het evenement jaarlijks en is blij met het diverse deelnemersveld. "We zien dat er Duitse en Nederlandse deelnemers zijn", aldus Peters. "Dan zie je maar weer dat het grensoverschrijdende heel mooi werkt."
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen
Antenne Niederrhein en
RN7.
Foto: REGIO8