Grote vuurwerkcontrole op A12 nabij grens

Gepubliceerd: 24-11-2020 17:11. Bijgewerkt: 24-11-2020 17:47

De politie Oost-Nederland hield dinsdagmiddag nabij de grensovergang op de A12 een grootschalige controle op de invoer van vuurwerk. Met de controles hoopt de politie een signaal af te geven en het aanschaffen van vuurwerk over de grens te ontmoedigen.


"We proberen steeds meer aan de grens, dus ook hier in Oost-Nederland, te gaan staan om vuurwerkvangsten te kunnen doen", aldus Robbert Hummelink, aanjager van de vuurwerkaanpak Oost-Nederland. "Er wordt geselecteerd op een bepaald type voertuig. Denk aan minivrachtwagens met een buitenlands kenteken, of auto's waarvan bekend is dat er al eerder vuurwerk mee getransporteerd is. Die worden verderop op de snelweg al geselecteerd, vervolgens meegenomen en dan hier gecontroleerd." Hummelink merkt dat dit jaar al meer vuurwerk is onderschept dan voorgaande jaren: "Het is natuurlijk een momentopname. Je hoeft maar net een toevalstreffer van een paar duizend kilo, waardoor het verschil er al is. Maar op dit moment is het meer dan vorig jaar."

Volgens Hummelink zal er nog meer vuurwerk onderschept worden: "Hoe meer je het verbiedt, hoe meer illegaal bezit er is. Vooral ook omdat het vuurwerk dat straks verboden wordt, op dit moment nog legaal is." Hiermee doelt de aanjager op een mogelijk vuurwerkverbod bij onze oosterburen. Dit zou volgens Hummelink waarschijnlijk al een stuk schelen: "Je hoeft dan niet meer te controleren op mensen die vanuit Duitsland komen. België is net een stukje verder rijden vanaf hier."

Vaker controles
De komende tijd zullen nog vaker dergelijke acties worden gehouden, maar daar blijft het volgens Hummelink niet bij: "Ook de collega's die in de surveillancedienst rijden, zullen meer aan de grens gaan staan. De bedoeling is om mensen te ontmoedigen om naar het buiteland te gaan om vuurwerk te halen."


Bij de actie dinsdagmiddag is voor zo ver bekend geen vuurwerk aangetroffen.

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)