Ulft, Netherlands

Ruggenprik light biedt uitkomst bij bevalling

De ruggenprik: sommige vrouwen zweren erbij, anderen slaan hem liever over. Dit omdat je vanaf je navel naar beneden verlamd wordt en dus niet meer kunt bewegen tijdens de geboorte van je kind. Maar dankzij de nieuwe variant, de ruggenprik ‘light’ of ‘walking epidural’, zijn vrouwen tijdens hun bevalling in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem niet meer aan hun bed gekluisterd.
Sterre Schout | 1 november 2022 16:43 | Aangepast op 1 november 2022 16:43
Maartje de Gier, anesthesioloog, legt uit hoe dit werkt: "Net als bij een standaard ruggenprik wordt bij ‘walking epidural’ een dun slangetje in de rug van de vrouw gebracht. Via dit slangetje wordt een pijnstiller toegediend. Maar de dosering van de pijnstiller is lager. Daarom wordt de ‘walking epidural’ ook wel de ‘ruggenprik light’ genoemd."

Het gegeven dat vrouwen tijdens hun bevalling mobiel kunnen blijven, is volgens gynaecoloog Tamara Verhagen, één van de grootste voordelen: "Bij een bevalling is het van groot belang dat de vrouw in beweging kan blijven. Zwaartekracht helpt de bevalling op gang, het bevordert de indaling van de baby." Daarbij maakt de baby in zijn of haar weg naar beneden een twee bochten waarbij de moeder haar kindje kan ondersteunen door te blijven bewegen.

Vriendelijke vorm van pijnstilling
Marjolein van Gelderen, voorzitter van de Stichting Geboortebeweging, is heel blij dat deze vorm van pijnstilling in meer ziekenhuizen beschikbaar komt: "Een verbreding van het aanbod is altijd positief. Daarbij is het een vriendelijke vorm van pijnstilling, waarmee je als vrouw beter het baringsproces door kunt gaan."

Goede ervaring met ruggenprik light
Kersverse moeder Wendy, is ook zeker te spreken over haar ervaring met de ruggenprik light. Haar weeën begonnen op donderdag, en op zondag kwam ze aan in het Slingeland Ziekenhuis: "Mijn lichaam was helemaal op, ik kon niet meer." Ze had al nachten niet geslapen door de pijn van de aanhoudende weeën.

"Ik kon gewoon op mijn benen staan en mijn voeten bewegen"
Nadat ze de ruggenprik light kreeg toegediend, kon ze eindelijk even ontspannen: "Ik voelde een tintelend en doof gevoel, alsof je lang in een verkeerde houding hebt gelegen. Maar ik kon gewoon op mijn benen staan en mijn voeten bewegen. Ik ben ook zelf naar de wc geweest. Het was wel lastig, want alles voelt verdoofd aan, maar het lukte wel. Daarna ben ik zelfs nog even in slaap gevallen."

Vrouw krijgt regie terug over haar bevalling
Naast mobiliteit, geeft het de vrouw ook haar autonomie terug. In plaats van dat de anesthesioloog de ruggenprik in één keer toedient, krijgt de zwangere vrouw een dun slangetje in haar rug gebracht, dat verbonden is aan een pompje: "De barende vrouw kan het pompje zelf bedienen, naar gelang haar behoefte aan pijnstilling," aldus anesthesioloog Maartje de Gier.

Zelfregie heeft een positief effect op pijnbeleving
Zelfregie hebben over je eigen bevalling, is volgens de Gier heel belangrijk: "We zien in studies dat het met name iets met de pijnbeleving doet. Het is veel fijner om zelf te bepalen wanneer je pijnstilling krijgt, in plaats van dat je erom moet vragen en een verpleegkundige moet roepen die dit eerst nog moet klaarmaken. Dan lig je daar te wachten terwijl je al veel pijn hebt."

"De meeste moeders geven de prik een 10"
Deze voordelen leiden volgens het Slingeland Ziekenhuis tot een hoge patiënt tevredenheid: "We hebben 40 moeders via een enquête gevraagd wat ze van de ruggenprik light vonden. De meeste dames gaven een 10 en zijn super tevreden. We zien echter nog niet dat iedere vrouw ook echt gaat rondlopen. We zijn daarom voornemens om de dosering naar beneden te zetten zodat nog meer vrouwen uit bed kunnen stappen, gaan rondlopen en zelfstandig naar de wc kunnen."

FOTO: Toon Hendriks Fotografie

Lees ook

Vrijheidsstroom verbindt Duitsland en Nederland met kunst langs het water

Langs de oevers van de Bocholter Aa in Duitsland en de Oude IJssel in Doetinchem zijn sinds gisterav...

Vierde landstitel lonkt voor Orion Stars na tweede overwinning op Lycurgus

Orion Stars uit Doetinchem heeft zich een ideale uitgangspositie verschaft voor het binnenhalen van ...

Bocholts laatste ooggetuigen beschrijven het einde van de oorlog in een volledig gebombardeerde stad

"Die voortdurende luchtalarmen waren voor ons kinderen gewoonweg vreselijk!" Indringend beschreef Ma...

Estafettelopers Doetinchem zijn binnen, vrijheid vieren kan beginnen

Na een nachtelijke estafetteloop van bijna tien uur is maandag rond 10.45 uur het vrijheidsvuur aang...

Boumans geniet nog altijd na van Koningsdag: ‘Alleen maar blije mensen gezien’

Het is inmiddels alweer een week geleden, maar op zaterdag 26 april stond heel Doetinchem op zijn ko...

Motorrijder scheurt met 189 km/u (!) over tachtigweg in Doetinchem

Een 28-jarige motorrijder is zijn rijbewijs kwijt nadat hij op dinsdag 22 april met een snelheid van...