Ulft, Netherlands

 

Regio wil met banen jongeren terughalen

Regio8 | 15 juni 2016 14:13 | Aangepast op 26 november 2021 19:46

"Zonder jeugd is er geen toekomst. Als je een gemeente leefbaar wil houden moet er een goede verhouding zijn tussen jongeren en ouderen", aldus wethouder Ingrid Lambregts van gemeente Doetinchem. Jongeren trekken massaal weg uit de regio om elders te gaan studeren. Er is immers geen hogeschool of universiteit in onze regio, al is Iselinge Hogeschool (PABO) een uitzondering.

Het onderzoek van Achterhoek2020 Jong, waarvan een jaar geleden de resultaten bekend werden gemaakt, moest er voor zorgen dat de woonwensen van jongeren in de regio in kaarten werden gebracht. Gemeente Doetinchem heeft op basis van die conclusie nu maatregelen getroffen, precies een jaar na publicatie. "Uit de enquête onder jongeren bleek dat zij dachten dat het moeilijk is om een woning te vinden in de regio. Aan ons nu de taak om hen duidelijk te maken hoe je een woning vindt", zegt de wethouder Ruimtelijke Ordening en Huisvesting.

Woongelegenheid
Maar bij de woonwensen ligt het probleem niet volgens wethouder Lambregts. Woonmogelijkheden zijn er volop. De wachttijden zijn in de Achterhoek relatief kort, slechts negen á tien maanden. Terwijl je in een stad als Utrecht zeven jaar wacht op een huurwoning. "Jongeren bepalen hun woonplek op basis van werk en partnerkeuze, daarom creëren wij als regio werkgelegenheid." Een voorbeeld daarvan is het bedrijf Nijhuis Watertechnology in Dinxperlo. Er worden innovatieve projecten uitgevoerd, die bedacht zijn aan de Universiteit in Delft. "Omdat die mensen uit de Randstad niet naar Dinxperlo komen, is het bedrijf verplaatst naar Doetinchem. Het gaat dan ook deels om bereikbaarheid."

Onderwijs
Ook onderwijs speelt een belangrijke rol in werkgelegenheid. Eerder is tevergeefs geprobeerd de Hogeschool Arnhem Nijmegen of het Saxion naar Doetinchem te halen. Nu heeft Doetinchem er wel een samenwerking met de HAN aan over gehouden. Zo krijgen studenten van de Hogeschool gelegenheid om in de Achterhoek een afstudeeropdracht te doen, waar ze wellicht een baan aan overhouden. "De gemeente is nu bezig met het idee van een campushotel, dicht bij het station. Zo kunnen studenten die wellicht niet uit de regio komen op een goedkope manier dicht bij hun stageplek wonen."

Uit de enquête bleek dat mbo'ers vaak in de regio blijven om daar te werken. Deze jongeren hebben de wens om een woning te huren. "In Wehl komen er steeds meer woonblokken met huurwoningen. De gemeente verstrekt dan ook speciale starterleningen om mensen een financieel steuntje in de rug te bieden, als ze het zelf nog niet volledig kunnen betalen. Op die manier nemen de mogelijkheden om te wonen toe", aldus Ingrid Lambregts.

Samenwerking

Maar gemeente Doetinchem doet dit niet in haar eentje. "Op alle mogelijke beleidsgebieden werken wij samen met de andere gemeenten in de Achterhoek. Dit gebeurt onder andere door middel van Achterhoek2020. Toen ik twee jaar geleden vanuit de Randstad naar Doetinchem verhuisde viel het mij op dat er hier veel wordt samengewerkt." Een voorbeeld van een samenwerking tussen gemeenten is online platform Thuis in de Achterhoek, waar woningzoekenden zich kunnen inschrijven voor huurwoningen.

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Grootste verkeersader van de Achterhoek gaat twee weken dicht

Charlotte van de Kant | Davie Klein Gunnewiek | 29 mrt 2023 15:20

Lees ook

Na vijf jaar heropent het Dickens Museum in Braamt

Het Charles Dickens Museum opent zondag 2 april weer haar deuren, maar niet in Bronkhorst. De wereld...

'Vriendelijke' overvaller hoort celstraf eisen na overval supermarkt Winterswijk

Een 23-jarige man uit Hasselt stond vrijdag voor de rechtbank in Zutphen voor een opvallende overval...

Bronckhorst zet noodlijdende Hessenhal en Hessenbad in de wachtkamer

De voorzitters van de Hessenhal en het Hessenbad in Hoog-Keppel maken ze zich grote zorgen over de t...

Mooi Wark en Miss Montreal naar de Zwarte Cross

The Opposites, Miss Montreal en Mooi Wark staan komende zomer op het podium tijdens de Zwarte Cross....

Schot gelost bij het ziekenhuis in Winterswijk

Bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk is dinsdagmiddag een waarschuwingsschot g...

Ziekenhuizen Kleef open voor Nederlanders

De Duitse ziekenhuizen van zorginstelling Karl-Leisner-Trägergesellschaft in de Kreis Kleef hebben...