"Wij maken ons grote zorgen over de ontstane situatie en willen benadrukken dat
de onrust die nu is ontstaan niet ten koste mag gaan van de continuïteit en kwaliteit van de zorg in onze gehele regio, daar waar deze vanuit beide locaties zo hoog staat aangeschreven", zo schrijven de burgemeesters van Doetinchem, Winterswijk, Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Montferland, Oost Gelre en Oude IJsselstreek in de brief aan de minister van Medische Zorg. Reden voor de brief is
het stoppen van waarnemend voorzitter Rolf de Folter van de raad van bestuur van Santiz. Ook is het proces van de regiegroep van Menzis en (ziekenhuisbestuur, red.) Santiz volgens de burgemeesters niet van de grond gekomen: "In de organisatie heerst ondertussen grote onrust."
Ook heeft de Stichting Medische Staf van het SKB het
vertrouwen opgezegd in de Raad van Toezicht van Santiz. In een brief, gericht aan diezelfde Raad van Toezicht van het ziekenhuisbestuur, wordt opgeroepen om een nieuwe Raad van Toezicht te starten die uitgaat van defusie van Santiz en opteert voor twee zelfstandig opererende ziekenhuizen in Winterswijk en Doetinchem. De medische staf van het SKB vindt dat de huidige Raad van Toezicht te veel op de stoel van de Raad van Bestuur is gaan zitten en niet wil erkennen dat er geen draagvlak is voor een (juridische) fusie tussen de twee Achterhoekse ziekenhuizen, zo blijkt uit de brief.
Gezondheidszorg op het spelVolgens de burgemeesters komt de gezondheidszorg mogelijk op het spel te staan. "Ook richting andere ketenpartners en alle medewerkers is rust en duidelijkheid noodzakelijk. Temeer daar in het SKB en haar omgeving het vertrouwen in de fusie verdwenen lijkt te zijn en een brede coalitie ontstaat die zelfstandig verder wil. Daarnaast maken we ons in toenemende mate zorgen over de vertraging die de zo noodzakelijke nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis nu mogelijk oploopt vanwege deze onrust. Overigens lagen aan de fusie in 2016 goede overwegingen ten grondslag, welke anno 2020 nog steeds geldend zijn."
Continuïteit en rustDe burgemeesters schetsen twee belangrijke elementen in de brief, de continuïteit van de Achterhoekse ziekenhuiszorg en het snel creëren van rust in de organisatie. "Hoewel wij over het vorenstaande ook in contact staan met de raad van toezicht van Santiz menen wij er goed aan te doen u te verzoeken al uw invloed aan te wenden om de continuïteit en kwaliteit van de ziekenhuiszorg in onze regio te borgen", zo staat in de brief. "Hierbij merken wij op dat wij graag betrokken worden bij uw vervolgstappen richting betrokkenen."
Foto: REGIO8