Ulft, Netherlands

Provincie moet keuze voor dieseltreinen op RegioExpres traject verbeteren

De provincie Gelderland moet beter uitleggen waarom ze kiezen voor dieseltreinen in plaats van elektrische treinen op het traject van de RegioExpres tussen Doetinchem en Arnhem. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in een advies aan de provincie. De provincie had de organisatie gevraagd om de plannen onder de loep te nemen.
Davie Klein Gunnewiek | 11 april 2024 14:51 | Aangepast op 11 april 2024 14:51
De RegioExpres is een extra sneltrein tussen Doetinchem en Arnhem die, op z'n vroegst, vanaf 2027 wordt ingevoerd. De provincie Gelderland beschouwt het verbeteren van de spoorlijn als een 'snelle, duurzame en robuuste verbinding tussen de Randstad en de Gelderse regio’s en voor een aantrekkelijkere woon-, werk- en leefomgeving'. Daarnaast, zegt de provincie, is reizen met de trein een duurzaam alternatief voor de drukke snelwegen A12 en A18.

In het rapport staat informatie over de milieugevolgen bij de aanleg van het dubbelspoor tussen Doetinchem en Didam en de aanleg van extra perrons op de stations Wehl en Doetinchem de Huet, allebei noodzakelijk voor de invoer van de RegioExpres. Uit het rapport blijkt dat er een negatief effect is op de natuur, archeologische waarden en trillingen. De geluidshinder neemt wel af door verschillende maatregelen, zoals het aanbrengen van raildempers.

Extra onderzoek
Toch constateert de Commissie dat er nog belangrijke informatie ontbreekt. “De keuze voor dieseltreinen in plaats van elektrificatie is onvoldoende toegelicht, terwijl elektrificatie positieve effecten kan hebben voor de leefomgeving, zoals voor geluid, uitstoot en duurzaamheid”, aldus de Commissie, die vindt dat er extra onderzoek nodig is naar de gevolgen voor beschermde natuur, archeologische waarden en de effectiviteit van maatregelen om geluids- en trillinghinder te verminderen.

Aanpassing van het plan
De Commissie adviseert om het milieueffectrapport aan te vullen en daarna pas een besluit te nemen over het provinciaal inpassingsplan. Gelderland heeft aangegeven het rapport naar aanleiding van het advies aan te vullen. Provinciale Staten nemen naar verwachting op zijn vroegst voor de zomer een besluit over het provinciaal inpassingsplan. Hierna kunnen inwoners en betrokkenen nog bezwaar aantekenen bij de Raad van State.

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Persoon gewond na bedrijfsongeval in Doetinchem

Een persoon is maandagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Doetinchem. De hulpdiensten r...

Twee woningen volledig verwoest bij brand in Didam

De twee woningen die zaterdagmiddag in brand stonden aan de Smallestraat in Didam zijn volledig verw...

Extra onderzoek naar nieuw Zwembad Didam

De gemeenteraad van Montferland heeft besloten een extra onderzoek te laten doen naar de haalbaarhei...

Gevonden bommen worden tot ontploffing gebracht in Wehl

De twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog die gevonden werden op het voormalige Nemaho-terrein in Do...

Persoon uit auto bevrijd door brandweer na ongeval bij Didam

De brandweer heeft zondagavond een vrouw uit een auto moeten bevrijden na een ongeval op de N813 nab...

Verdediger Van Riel tekent voor twee jaar bij FC Utrecht

Jesper van Riel maakt de overstap van De Graafschap naar FC Utrecht. De negentienjarige verdediger m...