"Wij hebben er de totale ontknoping aan te danken", blikt Peter Wiegmink, de broer van Alex, in gesprek met
Omroep Gelderland terug. "Eén van de twee moordenaars is destijds vrijwillig naar de politie gestapt om zich aan te geven, omdat hij mijn kop en die van Peter R. de Vries op de televisie spuugzat was. Hij had wroeging, het vrat aan hem. Dat is natuurlijk een geweldig succes voor Opsporing Verzocht." Alex Wiegmink uit Drempt werd op 20 januari 2003 doodgeschoten op de Posbank bij Rheden. Zijn lichaam werd korte tijd later teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp. De dood van Wiegmink bleef jarenlang onopgelost. Later werden Frank S. en Souris R. opgepakt. Zij werden veroordeeld tot achttien jaar cel.
Het televisieprogramma kende door de jaren heen verschillende presentatoren. Op dit moment is Anniko van Santen al zeventien jaar het gezicht van Opsporing Verzocht, maar toen Peter Wiegmink regelmatig te zien was rondom de moord op zijn broer, presenteerde Frits Sissing het programma nog - die meerdere interviews met Wiegmink opnam. "Die gesprekken hebben een geweldige impact gehad", zegt Wiegmink. "Niet alleen op mijn leven en dat van onze familie, maar ik ben er inmiddels wel achter dat iedereen in Gelderland weet van deze moord. Dit is nou een programma dat de tongen losmaakt en tot arrestaties leidt. En daar doen we het voor."
Persoonlijke verhalenWiegmink denkt dat het goed zou zijn, wanneer het rechercheprogramma van AVROTROS vaker persoonlijke verhalen onder de aandacht zou brengen van nabestaanden in moordzaken. "Ze zouden nog veel méér op deze wijze moeten rechercheren: speculeren op de gemoedstoestand van de mensen. Dan kom je veel meer te weten", zegt Wiegmink.
De wekker zettenPeter Wiegmink verblijft momenteel op Bali om te 'overwinteren'. Hij heeft echter een speciaal kastje meegenomen naar het eiland, dat hem in staat stelt dinsdagavond de bijzondere aflevering van Opsporing Verzocht te zien. "Ik zal er vannacht om 03.30 uur voor opstaan", verzekert hij.
Foto: Omroep Gelderland