"Dit was de enige die wij konden vinden in Nederland", zegt Rudy Staring van Gastvrij Didam. “Er is natuurlijk in de loop der jaren veel verdwenen van de oude gebouwen, maar dankzij het nieuwe centrumplan hebben we best wel een mooie plek gevonden waar het torentje nu kan staan. Dicht bij de plek waar het torentje in 1906 ook heeft gestaan.” In een bloemenperk vlak bij de Mariakerk. De OVD schat aan de hand van foto's dat het torentje rond 1940 is weggehaald. Het werd daarvoor gebruikt om berichten te kunnen versturen per telegraaf. “Daarna kwam de telefonie en toen is dit torentje een beetje buiten gebruik geraakt”, aldus Vincent van Vuuren van OVD. “Dit is wel een stukje historie, hoe dat zich in Didam ontwikkeld heeft.”
De toren is al die tijd wel in Didam gebleven, de familie Bremer heeft het namelijk meerdere generaties bewaard. "Toon Bremer was postbode en die mocht hem hebben toen die van het postkantoor gehaald werd", geeft Staring aan. "Van Toon ging het over naar Willy en daarna door naar zoon Joop Bremer. De toren was dus al een hele poos in de familie Bremer.” De initiatiefnemers zijn nog met de gemeente in gesprek over de herplaatsing. Het historische torentje moet eerst nog gerestaureerd worden voordat het kan worden teruggeplaatst.
25 duizend euro
Om het plan te kunnen realiseren worden nog fondsen en sponsoren gezocht, de kosten zijn geschat op zo'n 25 duizend euro. “Aan de hand van oude foto's hebben wij een reconstructietekening gemaakt met hoe het er waarschijnlijk heeft uitgezien”, laat Van Vuuren weten, die aangeeft dat er nog enkele dingen ontbreken aan de toren. “De aansluiting van het voormalige dak van het postkantoor en ook de draden waren op een bepaalde manier door middel van latten en isolatoren aan het torentje gekoppeld, dat willen wij gaan terugbrengen.”
Foto: REGIO8