“We hebben op dit moment driehonderd aanbieders en dat zijn er eigenlijk veel te veel”, aldus wethouder Bert Kuster. “Dat zegt niets over het kwaliteitsoordeel, maar wij willen met minder aanbieders langjarige strategische contracten aangaan.” Oude IJsselstreek zoekt naar partijen die samen willen veranderen. In de plannen van de gemeente hoeven inwoners voor ondersteuning bij bijvoorbeeld opgroei- en opvoedproblemen, psychische problemen en verstandelijke beperkingen niet meer naar het gemeentehuis. “Op scholen, bij huisartsen, in buurtcentra”, zo somt Kuster op de locaties op. “De hulpverlening moet laagdrempeliger. Omdat we het dicht bij mensen organiseren, komen mensen eerder bij hulp. Dat hoeft geen hulp te zijn waar een indicatie voor nodig. We moeten op zoek naar simpele oplossingen die inwoners op weg helpen.”
In heel Nederland kampen gemeenten met
tekorten op het sociaal domein en specifiek jeugdzorg sinds de overdracht van de verantwoordelijkheid per 2015. Oude IJsselstreek verwacht voor 2019 een tekort van tussen de drie en 3,5 miljoen euro op jeugdzorg. Vanaf 2020 hoopt de gemeente de kosten terug te dringen. “Het is nog even afwachten, want doordat we dichter bij de inwoners komen gaan we ook meer zien”, vertelt wethouder Kuster. “Maar we hebben de overtuiging dat doordat we eerder ingrijpen, anders inzetten en minder indiceren, er uiteindelijk geld wordt bespaard.” De transformatie is deels een vuist tegen de marktwerking in de zorg, die volgens Kuster niet succesvol is uitgepakt omdat het leidt tot handelen op de korte termijn.
Sociaal domein op de schopVolgens het plan wil Oude IJsselstreek na het vinden van geschikte samenwerkingspartners per 2020 starten met de uitvoering van de nieuwe werkwijze. In de zomer moet meer duidelijkheid volgen over het tijdpad. In eerste instantie past de gemeente de jeugdzorg aan, om daarna te kijken naar andere onderdelen van het sociaal domein. Ook hier ziet Oude IJsselstreek kansen voor bovengenoemde transformatie.
Foto: REGIO8