“De gemeente heeft bewust niet voor bezuinigingen gekozen”, zo laat Oude IJsselstreek weten. “Maar hanteert als leidraad voor de transformatie in het sociaal domein dat sprake moet zijn van een inhoudelijke verbetering, waarbij financiën van secundair belang zijn. De aanpak laat zien dat het kan. Inhoudelijke verbeteringen doorvoeren, doen wat nodig is, werken vanuit vertrouwen en vanuit de uitgangspunten van de visie en daardoor uiteindelijk geld besparen.” De gemeente werd begin 2019 geconfronteerd met een tekort van 5,5 miljoen euro door oplopende kosten in de jeugdzorg en extra uitgaven aan bijstandsuitkeringen en de sociale werkvoorziening.
Inmiddels is Oude IJsselstreek uit sociale dienst Laborijn gestapt en wordt werk gemaakt van het nieuwe beleid. “De basis ligt in een verandering in werken en mindset bij gemeente, inwoners en samenwerkingspartners”, aldus de gemeente. “Als onderdeel is een kwaliteitsslag gestart met concrete projecten op het gebied van jeugd, Wmo en de Participatiewet. Ook daarbij gaat het steeds om hoe de gemeente kan komen tot inhoudelijk betere oplossingen voor inwoners.”
Meedoen werktOnderdeel van het nieuwe beleid is het project
‘Meedoen werkt’ dat in mei startte en waarmee een besparing van meer dan een miljoen euro wordt gerealiseerd. Doel is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar werk. “De gemeente gelooft erin dat juist zij het verdienen om mee te doen in de samenleving”, zo laat Oude IJsselstreek weten.
Foto: REGIO8