Ulft, Netherlands

 

Oude IJsselstreek biedt verenigingen met duurzaamheidsregeling helpende hand

Oude IJsselstreek gaat verenigingen en stichtingen helpen met het verduurzamen van accommodaties, nu ze door de stijgende energieprijzen in de knel komen met hun begroting. Het krediet van de bestaande duurzaamheidsregeling is van 60.000 euro verhoogd naar 300.000 euro, zodat er zo'n twintig accommodaties aangepakt kunnen worden.
Tim Rondeel | 2 januari 2023 15:54 | Aangepast op 2 januari 2023 15:54
“Het gaat om echt significante stijging van kosten rondom energierekeningen en dat gaat niet om honderd euro dat gaat echt om duizenden euro’s en dat kunnen we niet een twee drie oplossen”, aldus wethouder Ria Ankersmit. “Dus het is ook een bijdrage, een impuls om toekomstbestendig de energierekening te drukken, maar helemaal oplossen als gemeente kunnen we dit niet helaas.” Met de regeling kunnen verenigingen tussen de vijf- en 25.000 euro lenen voor onder meer zonnepanelen, warmtepompen en ledverlichting. Mocht de regeling een succes worden wil de gemeente kijken of er nog meer geld naar het plan kan. Ook neemt de gemeente een deel van de afsluitkosten van de lening voor haar rekening. “Daar nemen we duizend euro voor onze rekening en dan blijft er nog een kleine vijfhonderd euro over voor vereniging, dus het wordt aantrekkelijker gemaakt.”

Een van de verenigingen die gebruik maakt van de regeling is voetbalvereniging Sportclub Varsseveld. “Het is een enorme kans om nu toch te doen waarvan we ooit al eens dachten: ‘Oh, een keer zonnepanelen dat is misschien wel een beetje ‘sexy’ om te doen’”, laat voorzitter Maikel Fraikin van Sc Varsseveld weten. “Je wil toch aan duurzaamheid doen. Het staat ook goed voor de vereniging, maar het is nu echt noodzaak. Het is geen mooi praatje meer, je moet nu gewoon doorpakken.”

Creatieve oplossingen
Totdat de zonnepanelen op de daken bij Varsseveld liggen, hoopt de vereniging gezamenlijk de kosten te drukken. “Net als elke vereniging en elk huishouden worden we achteraf geconfronteerd met prijsstijging”, aldus Fraikin. “Je maakt als vereniging een begroting, maar gaandeweg krijg je in een keer met een verdubbeling of nog meer te maken, dan moet je gaan aanpassen, je kosten nog een keer gaan bekijken en ben je echt op zoek naar creatieve oplossingen om het huishoudboekje op orde te houden.”

VIEP
Het verduurzamen is niet alleen goed voor de portemonnee van de verenigingen, maar ook voor de gemeente die nog altijd hoopt in 2030 energieneutraal te zijn. Oude IJsselstreek denkt dan ook mee met de mogelijkheden. Verenigingen die gebruik willen maken van de lening kunnen onder meer bij het onlangs geopende informatiepunt VIEP terecht voor vragen. “VIEP en Achterhoek in Beweging werken ook samen in deze”, laat de wethouder weten. “In januari wordt er een informatieavond georganiseerd om de regelingen die wij hebben om die allemaal goed toe te lichten en uit te leggen, zodat men ook weet wat je kunt doen.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Lees ook

Inwoners Etten klaar met onveilige situatie

De kruising van de Slingerparallel (N317) en de Oude IJsselweg in Etten staat bij inwoners en de gem...

Boeren hangen protestvlag nu op eigen erf langs N18

Het effect van de omgekeerde vlaggen uitgewerkt? Integendeel, stelt Rutger van Lier uit Halle: "Door...

Ook Oude IJsselstreek helpt inwoners met stijgende kosten

Oude IJsselstreek komt inwoners en organisaties te hulp die last hebben van de stijgende energieprij...

Geen gewonden na kop-staartaanrijding bij Aalten

De bestuurder van een bedrijfsbusje is woensdagochtend achterop een automobilist gebotst nabij Aalte...

Aanhouding na ruzie tussen bewoners in woning in Varsseveld

De politie heeft vrijdagmiddag een arrestatie verricht na een ruzie in een woning in Varsseveld. De ...

Honderden nieuwe woningen in Varsseveld

Oude IJsselstreek geeft ruimte voor de bouw van minimaal vierhonderd woningen op de woningbouwlocati...