Ulft, Netherlands

Oude IJsselstreek wil verenigingen toekomstbestendig maken

Met een nieuw online informatiepunt, het zogenaamde VIEP-punt, hoopt Oude IJsselstreek verenigingen die het lastig hebben te helpen om gezond te blijven. Verenigingen en organisaties die zich aanmelden worden geholpen met het vinden van subsidiemogelijkheden en tips voor de toekomst.
Tim Rondeel | Remco Geurts | 8 november 2022 11:22 | Aangepast op 8 november 2022 11:22
“We zagen eigenlijk voor corona al dat verenigingen best moeite hebben om vrijwilligers te krijgen, helemaal om leden vast te houden”, aldus wethouder Janine Kock. “En het VIEP kan daar hartstikke goed in ondersteunen.” Het VIEP-punt is een samenwerking tussen Helpgewoon Buurtsport en Sociaal werk Oude IJsselstreek. “Het VIEP is vooral online een centraal punt en wij proberen verenigingen daar verder te helpen zodat we samen naar een toekomstbestendige organisatie kunnen gaan”, aldus Hilde Gerritsen, woordvoerder namens het VIEP. Ze hoopt dat organisaties met problemen zich melden, want naast het vinden van subsidiepotjes kan ook een gesprek volgens haar al helpen: “Vaak helpt het al om een spiegel voor te houden en aan te geven: ’Jullie doen dit al heel lang zo, zouden jullie het niet eens op deze manier kunnen doen.’ En zo probeer je echt samen te kijken hoe je verder kan.”

Dorpshuis De Kwaksmölle in Varsseveld is een van de verenigingen die hulp van de gemeente krijgt. Mede door de coronacrisis en de stijgende energiekosten zijn er veel zorgen bij de organisatie. “We hebben twee jaar dicht gezeten en de energiekosten gingen wel door en het potje werd steeds leger en leger”, schetst beheerder Bert Roerig de situatie van het dorpshuis. “Daar hebben wij nu geen gemak van, dus wij kunnen geen onderhoud meer plegen.”

‘Klop aan’
De gemeente adviseert verenigingen en dorpshuizen die in hetzelfde schuitje zitten als het dorpshuis uit Varsseveld zich te melden bij het VIEP. “Daar zitten mensen met expertise op het gebied van kunst en cultuur, verenigingen en ook de buurthuizen”, aldus Kock. “Zij kennen gewoon de weg en als je als vereniging vragen hebt, klop daar gewoon aan.”

Sociale rol
De Kwaksmölle hoopt met hulp van het VIEP nog jarenlang een belangrijke sociale rol in het dorp te mogen vervullen. Elke dag worden er activiteiten georganiseerd van de kaartclub tot Tai Chi. “Als wij een keer op een donderdag dicht gaan, dan gaan de mensen uit hun dak, want dan missen ze hun uitje”, aldus Roerig. “Daar doen we het voor.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Man in boeien geslagen na woningbrand in 's-Heerenberg

Redactie REGIO8 | 28 mrt 2024 09:44

Lees ook

Nobele Strijders willen ton ophalen voor Alpe d'HuZes

Met een groep van 27 man beklimmen de Nobele Strijders, een vriendengroep uit Oude IJsselstreek, op ...

Geen enkel paasvuur in Oude IJsselstreek, Etten stapt over op vuurwerk

Het paasvuur in Etten gooit het over een andere boeg. Hoewel het jaarlijkse feest waar zo'n tweeduiz...

Nieuwe opvangplekken voor Oekraïners in ’s-Heerenberg en Didam

Montferland heeft twee nieuwe locaties aangewezen voor de opvang van Oekraïeners. Het gaat om een be...

Weerboer voorspelt vanuit Sinderen een Pasen met twee gezichten

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

21 automobilisten zijn voertuig kwijt na grootschalige controle langs A18

Bij een grootschalige controle langs de A18 bij Didam is woensdag meer dan 80.000 euro geïnd door me...

Reizigers kunnen in de toekomst een kop koffie halen op station Vorden

Als het aan Stichting VORST (Vorden Station) ligt krijgt het verpauperde stationsgebouw in Vorden, d...