Ulft, Netherlands

Organist gegijzeld en zwaar mishandeld in Lambertikerk in Zelhem

De organist van de Lambertikerk in Zelhem, die afgelopen vrijdag gegijzeld en mishandeld werd, heeft breuken in zijn kaak en neus overgehouden aan zijn hachelijke avontuur. Zijn oor wordt bovendien verder onderzocht. Ernst van Drumpt, voorzitter van de kerkenraad in Zelhem, stond zondagochtend uitgebreid stil bij de heftige gebeurtenissen.
Redactie REGIO8 | 28 augustus 2023 09:30 | Aangepast op 28 augustus 2023 09:30
Voorafgaand aan de kerkdienst van 10.00 uur nam Van Rumpt het woord en richtte hij zich tot de kerkelijke gemeenschap. Hij kondigde direct aan dat hij deze keer zou afwijken van het normale ritueel aan het begin van de dienst. "Omdat wij in de gemeenschap, zoals we kerk zijn, met elkaar willen delen wat er is gebeurd. Het gaat ons allen aan", laat Van Rumpt weten aan Omroep Gelderland. De kerkenraadsvoorzitter schetste de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag, toen organist Jan aan het repeteren was voor de kerkdienst: "Een verwarde en dronken man kwam onze open kerk binnen en klom via de banken, pilaren en orgelpijpen naar boven. Jan is fors aangevallen door zijn belager. Hij is geslagen en getrapt onder ernstige bedreigende woorden."

De organist wist na een uur aan zijn belager te ontkomen, door te vragen of hij naar het toilet mocht. Daar wist hij 112 te bellen. Van Drumpt benadrukt dat de hulpdiensten snel ter plaatse waren, maar dat deze momenten voor Jan eindeloos moeten hebben geleken: "Wanneer komen ze? Wanneer komen ze? Dit moet heel indringend voor Jan zijn geweest."

Organist weer thuis
De organist werd vrijdag per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Zijn belager, een 36-jarige man uit de gemeente Oude IJsselstreek, is aangehouden. In het ziekenhuis bleek dat het slachtoffer breuken in zijn kaak en neus heeft. "Gelukkig is hij zaterdagmiddag thuisgekomen, bij Willemien en familieleden", aldus Van Drumpt.

Burgemeester Besselink

Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst kwam zondagmorgen naar de kerk om haar medeleven te tonen, zo brengt RTV Ideaal. Na de dienst was er uitgebreid gelegenheid voor koffie en ontmoeten.

Rust
De voorzitters stelt dat deze traumatische gebeurtenis nog een tijd zal nawerken en een plekje moet krijgen. Hij vraagt om de organist en zijn vrouw voor nu vooral rust te gunnen. De Lambertikerk in Zelhem zal komende week beperkt open zijn, van 10.00 tot 12.00 uur. Daarna hoopt de kerk weer op de gangbare tijden de deuren te kunnen openen.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.


Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Europees geld brengt honderden 'traditionele luiken' terug in Achterhoek

Honderden traditionele luiken zijn met Europees geld bij tientallen boerderijen in de Achterhoek ver...

Grote zorgen na ontdekking van PFAS in zwemwater

Tot nu toe is er op twee plekken in de Achterhoek PFAS gevonden in recreatiewater. Er wordt daarom n...

De Graafschap wil en moet uit ander vaatje tappen tegen ADO Den Haag

Het is zaterdagavond alles of niets voor De Graafschap tijdens de return van de eerste ronde van de ...

La Fuente en Douwe Bob trappen sfeervol Festival Achterland af

Festival Achterland is donderdagavond in Doetinchem van start gegaan met een nieuwe editie van Achte...

Nieuwe portretten op Monument voor de Arbeider Ulft

Voor de vrijwilligers van het monument voor de arbeider op het DRU industriepark in Ulft is 17 mei e...

Komt het toch goed in de Montferlandse politiek? Burgemeester doet handreiking

De messen waren door Montferlandse raadsleden geslepen voorafgaand aan de vergadering van donderdaga...