Ulft, Netherlands

 

Opluchting bij pomphouder in Gendringen door eerlijke kansen in grensgebied

De afgelopen jaren werden tankstations in de Achterhoek nabij de grens, geconcurreerd door de goedkopere Duitse pompen. Nu de Duitse overheid begin september de tankrabatt heeft opgeheven, is tanken in Nederland en Duitsland evenwichtiger en in sommige gevallen in Nederland goedkoper.
Rens van Schip | Lotte groot Wassink | 29 september 2022 16:57 | Aangepast op 29 september 2022 16:57
“En wij zijn maar een klein stationnetje, als je het langs de hele grens trekt dan gaat het een enorme financiële meevaller worden”, aldus Mark Heuthorst, eigenaar van de BP in Gendringen. Hij zag tot zijn opluchting dat begin september in Duitsland de tijdelijke belastingverlaging werd opgeheven. Door ook een accijnsverlaging op Nederlandse brandstof, is tanken bij zijn pomp relatief gelijk aan de prijzen over de grens. Deze situatie is op dit moment gunstig voor hem, maar de afgelopen jaren zag hij een groot deel van zijn klanten de grens over trekken om te tanken. “Wij hebben hele zware jaren gehad”, vertelt de pomphouder. “Ik ben blij dat wij voor het eerst in acht tot tien jaar weer eens een keer een gelijk speelveld hebben, want zo hoort het ook te zijn.”

Het tankstation van Heuthorst, die op nog geen kilometer van de grens zit, moest door belastingen hogere tarieven heffen dan zijn collega’s in Duitsland. “Het is natuurlijk te gek voor woorden dat Nederlanders naar de andere kant van de grens moeten rijden, om daar hun brandstof te kopen omdat het hier veel duurder is”, aldus de pomphouder die het vooral bij de politiek in Den Haag mis ziet gaan. “We betalen echt veel te veel belasting. We willen gewoon een gelijk speelveld, dat is het enige wat wij vragen.”

Uitbreiding
Doordat veel klanten in de grensregio de afgelopen jaren ervoor kozen om hun benzine goedkoper bij de oosterburen te halen, kan hij met alleen de verkoop van brandstof zijn zaak niet meer boven water houden. “Wij hebben de klanten nodig, voor de stroom, voor het personeel en om te zorgen dat we zelf ook nog een boterham kunnen verdienen”, vertelt Heuthorst. “Daarom hebben wij naast een Phone House ook nog een wasstraat en een Primera. Want, zoals wij altijd zeggen, we hebben maar één concurrent en dat is de overheid.”

Uitnodiging
Zelf hoopt Heuthorst dat de beleidsmakers gaan kijken naar de gevolgen: “Ik hoop dat ze in Den Haag gaan uitrekenen wat dit hun gaat kosten dan wel opleveren, want dat vinden ze op dit moment niet belangrijk.” Op de vraag of ze een keer welkom zijn om langs te komen? “De koffie staat klaar en ik sta ze graag te woord.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Oud-spelers De Graafschap halen herinneringen op

In het teken van Wereld Alzheimer Dag organiseert Stichting De Graafschap Verbindt samen met oud-spe...

Lange rijen bij pompstations over grens

De rijen bij tankstations over de grens in Duitsland zijn de afgelopen dagen opgelopen en dat zorgt ...

Bocholt wil Achterhoekers weer verwelkomen tijdens kermis

Na twee jaar gedwongen coronapauze kunnen Nederlanders en Duitsers vanaf donderdag hun hart weer oph...

Duitsland verlaagt accijns op brandstof

De Duitse regering heeft besloten om de accijns op brandstof voor een periode van drie maanden te ve...

Man (26) uit Bocholt in levensgevaar na aanval

Een 26-jarige man uit Bocholt is woensdagavond ernstig gewond geraakt nadat hij werd aangevallen op ...

Duits tankstation verwacht weer topdrukte

De Duitse regering besloot donderdag om de accijns op brandstof voor een periode van drie maanden te...