"Ons beeld is dat het veilig is", zegt burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre. De cijfers geven haar gelijk. Werden in de voorgaande jaren door de politie drie of twee hennepkwekerijen aangetroffen, in 2019 staat de teller op één. "We willen voorkomen dat de criminaliteit voet aan de grond krijgt", zo legt Bronsvoort de inzet van de belevingscontainer uit. "We willen mensen helpen om signalen van criminaliteit te herkennen. Daarom hebben we deze maatregelen getroffen."
Die maatregelen staan in het teken van het herkennen van ondermijning, de vermenging van onder- en bovenwereld. Zo kan de gemeente eigenaren van lege schuren helpen bij het opstellen van een huurcontract voor potentiële huurders van een schuur. Ook wordt de inwoners in het buitengebied gevraagd goed om zich heen te kijken en eventuele verdachte omstandigheden te melden bij de politie.
KeurmerkOost Gelre voert het
Keurmerk Veilig Buitengebied. Bronsvoort: "De nadruk ligt op veiligheid, in de breedste zin van het woord. Dan gaat het om hennepplantages, drugsafval en het voorkomen van inbraken. Het buitengebied van de Achterhoek is relatief veilig, maar het is niet zo dat er niets aan de hand is. Daarom slaan we de handen ineen om te zorgen dat het veilig blijft."
De gemeente werkt samen met LTO, waterschap, de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, politie, boa's, de Omgevingsdienst Achterhoek en Staatsbosbeheer. "We hebben onder de bewoners van het buitengebied een preventieve enquête gehouden, waarbij ook gekeken wordt naar de leegstand van vastgoed en de brandveiligheid van de panden", zegt Bronsvoort.
Groene nachtDe uitslagen van de enquête worden tijdens de informatieavonden bekend gemaakt. "Eén vraag is bijvoorbeeld: kent u de wijkagent?", zegt Bronsvoort. "Een kwart antwoordde met ja, driekwart met nee." De eerste informatieavond met de belevingscontainer is woensdagavond 25 september in De Mattelier in Groenlo.Het blijft niet bij een papieren onderzoek, Oost Gelre onderneemt samen met de partners ook in de praktijk actie.
"We willen een groene nacht organiseren, samen met de boa's, jachteenheden, Staatsbosbeheer", zegt de burgemeester. "Een controle in de nachtelijke uren in het buitengebied, daar komen we vast iets interessants tegen. Bijvoorbeeld de opslag van gevaarlijke stoffen."
Foto: REGIO8 (archief,
drugslab Terborg)