Achterhoek wil criminelen uit buitengebied

Gepubliceerd: 19-03-2019 15:03. Bijgewerkt: 19-03-2019 16:48

Achterhoekse gemeenten gaan gezamenlijk de strijd aan tegen criminaliteit binnen het project Keurmerk Veilig Buitengebied. Met de slogan 'Criminelen, kiek uut!' wordt gepoogd ondermijnende criminaliteit in de vorm van onder meer drugslabs en hennepkwekerijen tegen te gaan.


“Wij lopen hiermee voorop in Nederland”, vindt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. “Dat wij als regio de veiligheid in het buitengebied aanpakken.” Naast zijn gemeente sluiten ook Berkelland, Bronckhorst, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Aalten, Winterswijk en Montferland aan bij het project. De afgelopen periode werden onder meer drugslabs gevonden in Terborg en Noordijk, reden voor een streekaanpak. “Wij voorkomen door deze gezamenlijke aanpak dat het waterbedeffect ontstaat”, aldus Boumans. Collega Joost van Oostrum vult aan: “We willen criminelen er gewoon niet inhebben”, vertelt de burgemeester van Berkelland. “Kiek uut is dan ook de slogan die we toepassen. Criminelen hebben hier niets te zoeken.”

Naast gemeenten zijn onder meer ondernemers, landbouworganisaties, veiligheidsdiensten en andere overheden betrokken bij het project. “Het is de eerste regio waar in gezamenlijkheid dit convenant wordt ondertekend om ervoor te zorgen dat schuren niet worden omgebouwd tot drugslabs”, weet commissaris van de Koning John Berends. “Uniek voor Gelderland.” Anton Jansen van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, een van de begeleiders van het project, heeft een duidelijk doel: “Het moet rondzingen in de criminele wereld dat je in de Achterhoek niet moet zijn. Ze moeten een deurtje verder.”

Foto: PVO Oost Nederland

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)