Ulft, Netherlands

Onrust in Winterswijk over mogelijke locaties nieuw bedrijventerrein

Winterswijk is al jaren op zoek naar een locatie voor een nieuw bedrijventerrein. In afgelopen periode zijn acht mogelijke locaties in beeld gekomen die de komende maanden verder worden onderzocht. Deze locatiekeuzes leiden tot veel onrust.
Davie Klein Gunnewiek | 7 maart 2024 19:32 | Aangepast op 7 maart 2024 19:32

Ook bij Job Leuning die een aantal maanden geleden een woonboerderij kocht in het Arrisveld aan de rand van Winterswijk. “Ik ben hier komen wonen voor de fantastische natuur en het prachtige landschap”, vertelt Leuning. “Dat trok me het meest aan toen we enkele maanden geleden hiernaartoe verhuisden.” Totdat in januari een brief van de gemeente op de mat viel, waarin stond dat het Arrisveld in beeld is als mogelijke locatie voor een nieuw bedrijventerrein. “Ik was me totdat moment nog van niks bewust”, zegt Leuning. “Dat was wel even schrikken en leidde tot wat slapeloze nachten. We zijn nu twee maanden verder, maar de zorgen zijn er nog steeds.”

Winterswijk heeft laten onderzoeken hoeveel behoefte er is bij ondernemers die willen uitbreiden of op zoek zijn naar een nieuw bedrijfspand. “Daar komt uit dat we minimaal 16 hectare moeten gaan zoeken”, zegt wethouder Gosse Visser. “Zo kunnen we ook in de toekomst de werkgelegenheid behouden voor Winterswijk.” De acht mogelijke locaties: Morskers Driehuisweg, Arrisveld, Tuunterveld, Misterweg, Elinksveld, Eekelerweg, Molenveld en Ten Houtelaan worden de komende drie maanden verder onderzocht. “Bijvoorbeeld wat heeft een bedrijventerrein op deze locatie voor invloed op de verkeersafwikkeling, de natuur en archeologie”, legt Visser uit. “Dit leidt tot locatiepaspoorten en op basis daarvan kunnen we straks een vergelijking maken tussen de acht verschillende locaties.”

'Ontzettend zonde'
Leuning hoopt dat de gemeente straks de conclusie kan trekken dat een bedrijventerrein bij het Arrisveld niet kan. “Het Arrisveld ligt op een hoge es en vormt de natuurlijke overgang naar het Korenburgerveen wat hier iets verderop ligt. Het is hier prachtig stil en ’s nachts pikkedonker. Ontzettende zonde als dit prachtige gebied straks wordt ingevuld door een bedrijvenpark”, vindt Leuning.

Niet alleen bij Leuning, maar ook bij omwonenden van de andere zeven locaties leidt de mogelijke komst van een bedrijventerrein tot onrust. Meerdere inwoners schreven een brief naar de gemeenteraad of spraken hun zorgen uit tijdens een raadsvergadering. Inmiddels zijn er langs de invalswegen rond Winterswijk ook een aantal spandoeken geplaatst met daarop de tekst: ‘Hier geen industrie’. Ook is er een petitie gestart die inmiddels ruim 1400 keer is ondertekend.

Proces duurt lang
Wethouder Gosse Visser snapt de onrust. “Als omwonende wordt je geconfronteerd met iets nieuws in je omgeving. Veel mensen zien dat echt als een bedreiging, dus die zorgen begrijpen wij volledig”, aldus Visser. De wethouder verwacht voor de zomer een definitieve locatiekeuze te kunnen maken, maar dat betekent niet dat de schop ook direct de grond in kan. “De ervaring is dat zo’n proces lang duurt”, zegt Visser. “Je moet toch rekening houden met zes tot tien jaar voordat bedrijven zich er kunnen vestigen.”
Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Startschot vernieuwing Industriepark Zelhem gegeven, Bronckhorst zoekt meer kavels

Een stuk bedrijventerrein uit het begin van de jaren '60 in Zelhem wordt de komende tijd grondig ond...

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Onthoofd konijn gedumpt bij kinderboerderij in Winterswijk

Bij een kinderboerderij in Winterswijk is in het weekend een onthoofd konijn gevonden. Ook zijn er v...

Winterswijk vreest overlast van mogelijke aanvliegroute voor Schiphol over de Achterhoek

D66 Winterswijk maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe aanvliegroute voor Schiphol die deels bo...

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...