Vanuit de Europese Unie is besloten dat elk lidstaat dat radioactief afval produceert zelf verantwoordelijk is voor een veilige opslag. Volgens onderzoek is de meest veilige methode om dit diep onder de grond op te slaan. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de grond in het gebied rondom Emmerik hier geschikt voor is. “Op dit moment worden grote delen van Duitsland als afvalopslag onderzocht”, aldus Tim Terhorst, voorlichter van Stadt Emmerik. “Ze zitten met het onderzoek in fase twee.” In deze fase wordt er oppervlakteverkenning uitgevoerd bij mogelijke gebieden en wordt gekeken of er eventueel een ondergrondse verkenning nodig is. In een volgende fase wordt deze verkenning pas uitgevoerd.
Volgens Terhorst is er op dit moment nog geen sprake van een concreet gebied omdat het proces pas in de beginfase is. “Er is ook niet concreet Emmerik genoemd", geeft de woordvoerder aan. "Het gaat in principe om de hele regio.” Volgens een artikel van NRZ kan de Rijn een belangrijke spelbreker zijn voor een mogelijke komst van de kernafvalopslag naar de regio Emmerik. Ook de bevolkingsdichtheid van een bepaald gebied speelt een rol.
Berkelland tegen mogelijke komst
Eerder werd al bekend dat de Duitse regering onderzoekt doet naar de mogelijkheden voor de opslag van kernafval langs de grens in ondergrondse zoutkoepels in plaatsen in de grensregio, zoals in Ahaus. Het ging onder meer om Kreis Borken en Kreis Kleef. De gemeenteraad van Berkelland schaarde zich destijds unaniem achter een petitie tegen de mogelijke opslag.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.
Foto: REGIO8 (archief)