Ulft, Netherlands

Onbeperkt Meedoen zorgt voor steeds meer bewustwording in Oude IJsselstreek

Het lijkt in de gemeente Oude IJsselstreek tegenwoordig bijna een vanzelfsprekendheid. Organiseer je een evenement? Dan komt de werkgroep Onbeperkt Meedoen van tevoren kritisch kijken of er gedacht is aan de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Geen kabel blijft ongezien en alle rijplaten worden uitgeprobeerd.
Bart Sollman | 28 augustus 2023 14:28 | Aangepast op 28 augustus 2023 14:28
Vrijdagmiddag rond een uurtje of vier verzamelen een aantal leden van de werkgroep zich in de cafétent in Gendringen. Een uurtje voordat de kermis in Gendringen aftrapt met het prikkelarme uurtje onderwerpt de groep het terrein aan een laatste keuring. De leden van de werkgroep zijn gelijk positief verrast, dit is de eerste kermis waar een mindervalide toilet geplaatst is. Een eerste vinkje voor de organisatie in Gendringen. “Maar dan zijn we er nog niet, we moeten ook kijken of alles in en rond dat toilet in orde is”, zegt lid van de werkgroep Roy Splithof.

Bij het toilet aangekomen stuit Splithof op de eerste gebreken. Zo zit de rijplaat los en is de deur bijna niet dicht te doen als je in een rolstoel zit. Splithof: “Maar dat is gelukkig heel makkelijk op te lossen, een paar schroefjes in de rijplaat en een touwtje aan de deurklink, dan ben je er al.” Daan, die namens de organisatie meeloopt met de ronde van Onbeperkt Meedoen, komt gelijk in actie. Eén belletje en het probleem wordt opgelost.

Bewustwording
Het doel van de werkgroep is vooral een stukje bewustwording creëren bij de organisatoren van evenementen. Daan is dan ook blij met de check: “Het zorgt ervoor dat ik ook buiten mijn eigen vriendengroep en leeftijdsgenoten ga denken bij het opzetten van een evenement.” Zo heeft de organisatie dus al voor een prikkelarm uurtje gezorgd, een mindervalide toilet en letten ze extra op kabelgoten en rijplaten.

Kleine aanpassingen
Hoewel de organisatie al erg goed op weg is, constateert de werkgroep nog een paar extra puntjes die aangepast moeten worden. Zo ligt er bijvoorbeeld een rubberen mat over een kabel bij de entree van het kermisterrein. “Dat is al heel goed, maar hij is nu voor slechtziende mensen bijna niet te zien”, zegt Splithof terwijl hij wat in zijn rugzak rommelt. “Daar hebben we wat voor, we zijn op alles voorbereid.” Uit de rugzak komt een rolletje fluorescerende tape, die wordt vakkundig op de rubberen mat geplakt. Weer een probleem opgelost.

Hopelijk niet meer nodig
“Ik hoop dat de werkgroep Onbeperkt Meedoen over een tijdje niet meer nodig is”, zegt Splithof. Hij hoopt dat er zoveel bewustwording is gecreëerd dat organisaties van evenementen uit zichzelf al aan alle maatregelen voor mindervaliden denken. Om hierbij handvaten te bieden krijgen organisatoren vanaf volgend jaar een checklist van Onbeperkt Meedoen bij de vergunningsaanvraag.

Foto: REGIO8

Lees ook

Grensgemeenten sturen brandbrief naar minister over grenscontroles

De burgemeesters van zesenveertig gemeenten langs de grens met Duitsland of België uiten in een brie...

Oude IJsselstreek vraagt inwoners naar profiel voor ideale burgemeester

Oude IJsselstreek roept haar inwoners op om hun wensen voor een nieuwe burgemeester kenbaar te maken...

Getuigenoproep na zware mishandeling in Gendringen, verdachten in beeld

De politie is op zoek naar getuigen van een zware mishandeling in Gendringen waarbij een persoon gew...

Grenzen slechten op wielen: EMOJI komt met eerste Fiets- en Handbike3Daagse

Wat begon als een idee van R.T.C. De Grenslandrijders om goodwill te creëren, wordt nu werkelijkheid...

Emmerik deelt gratis kaarten uit voor Achterhoeks festival

Muziekliefhebbers in de Duitse grensplaats Emmerik hebben geluk. De gemeente deelt maar liefst 200 g...

Gendringse Gent gevlogen voor groot onderhoud, inwoners verbaasd

Het kunstwerk dat voor het gemeentehuis in Gendringen staat, verdwijnt tijdelijk voor groot onderhou...