In Rekken werd binnen twee maanden de doelstelling van 200.000 euro gehaald om de plaatselijke kerk, eveneens in handen van de Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken, over te nemen. Daar werden obligaties uitgegeven van 50, 200 en 500 euro. Dat zijn leningen die worden terugbetaald, met rente. In Rekken waren echter diverse inwoners die van de obligatie een gift maakten.
In Eibergen wordt De Huve, naast de Oude Mattheüskerk, te duur voor het kerkbestuur. De Stichting De Huve kan niet langer aan de financiële verplichting voldoen, daarvoor zijn de inkomsten uit huur te laag. Het kerkbestuur wil óók van het pand in hartje Eibergen af omdat de geloofsgemeenschap vergrijst, waardoor het aantal vrijwilligers dat zich kan inzetten voor kerk en dorpshuis afneemt.
Werkgroep
Het kerkbestuur heeft aangekondigd op 1 juli te stoppen met De Huve en heeft de huurders, zo’n dertig in totaal, geadviseerd naar een andere ruimte uit te zien. De stichting Eibergen Beweegt, onder aanvoering van voorzitter Peter van Heek, wil nu voorkomen dat er een leegloop komt. De Huve móet behouden blijven voor Eibergen en formeert, samen met gebruikers van het dorpshuis, een werkgroep die zich inzet voor het voortbestaan van De Huve.
Waarom zet Eibergen Beweegt zich in voor een overname van het dorpshuis? De Huve wordt beschouwd als een schakel tussen het Openlucht Theater en de kerk, zo wordt De Huve als kleedkamer gebruikt door muzikanten die optreden in het Openlucht Theater. Daarbij, stel dat een projectontwikkelaar het dorpshuis in handen krijgt en er appartementen in wil realiseren, dan kan dat een bedreiging vormen voor het Openlucht Theater. De nieuwe bewoners zouden kunnen gaan klagen over geluidsoverlast in de zomermaanden.
Vrijwilligers
Daarbij zijn er diverse verenigingen en instanties die in De Huve willen blijven of er een plek willen krijgen. Zoals mogelijk de midwinterhoorngroep en de Weggeefwinkel. De werkgroep, waarvoor zich al vier mensen hebben aangemeld, moet naast de uitgifte van obligaties zich ook bezig houden met de toekomstige exploitatie. Daar zou mogelijk nog ruimte zijn voor één beroepskracht, maar verder moet het dorpshuis gedragen worden door vrijwilligers. Anders kan het financieel niet uit.
De ‘Redders van De Huve’ beginnen op Koningsdag, als het centrum van Eibergen oranje kleurt en De Huve ook open is, met de uitgifte van de obligaties. Inwoners van Eibergen kunnen dan intekenen voor de obligaties. Het dorpshuis is getaxeerd op 500.000 euro. “We zijnop zoek naar draagvlak”, zegt Van Heek. “Eibergen heeft twaalfduizend inwoners en als tien procent obligaties wil kopen, dan zijn we een heel eind. Ze zullen niet allemaal 500 euro betalen, maar dan komen we een heel eind.”
Hoger bod?
Het klinkt mooi, het dorpshuis in handen van de inwoners van Eibergen, maar wat als het kerkbestuur de hoofdprijs wil en zwicht voor een (iets) hoger bod van een projectontwikkelaar? “Zoals het nu georganiseerd is kan het niet meer betaald worden, maar dit moet nog besproken worden met de kerkenraad”, zegt Albertine van den Berg van de diakonie van de PKN.
Bij de verkoop aan een projectontwikkelaar verliest De Huve de functie van dorpshuis. “Heel veel leden van de kerk willen dat het gebouw blijft”, zegt Bert Westhuis van de Weggeefwinkel. Peter van Heek wijst ook op het morele aspect: “Dan wordt het een kwestie van: wie gun je het?”