Ulft, Netherlands

Zorgstudenten kriegen hulp bi-j plat proaten

Studenten van het Graafschap College in Doetinchem hebben vandaag het zakboekje 'Eerste hulp bi-j plat proaten' in ontvangst genomen. Met het boekje wordt de Achterhoekse streektaal gepromoot en hoopt men dat er meer dialect wordt gesproken in de zorg.
Davie Klein Gunnewiek | 13 mei 2022 16:58 | Aangepast op 13 mei 2022 16:58
“Het idee voor dit boekje is twee jaar geleden ontstaan op een dialectdag”, vertelt Diana Abbink projectmedewerker bij het erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. “Uit onderzoek blijkt dat het voor veel mensen in een verzorgingshuis een meerwaarde is als ze in hun streektaal worden aangesproken. Daarom hebben we dit jaar als erfgoedcentrum het thema ‘streektaal in de zorg’ en dit boekje is het startpunt.” In het zorgzakboekje ‘Eerste hulp bi-j plat proaten’ worden alledaagse gespreksonderwerpen en zorgtermen weergegeven in zowel het Nederlands als het Achterhoeks. “Dit boekje kan een goed begin zijn voor een gesprek tussen een verzorgende en een bewoner of cliënt van een verzorgingshuis”, zegt Abbink. “We hopen ook dat mensen de humor er van kunnen in zien en een paar woorden eruit kunnen halen.”

De herkenbaarheid was bij een aantal studenten terug te zien toen ze het boekje in handen kregen. “Ik was aangenaam verrast”, zegt Abbink. “Veel van de studenten hebben stage gelopen of lopen op dit moment stage in de zorg. De meesten knikten allemaal ‘ja’ als je vraagt of het helpt om in het Achterhoeks dialect tegen een bewoner te praten.” Het Graafschap College onderschrijft het belang van streektaal in de zorg.
Dialectlessen
Naast het boekje is docent Lienke Eenink bezig om dialectlessen voor verzorgenden te ontwikkelen die later dit jaar als keuzemodule op het Graafschap College worden aangeboden. Daarnaast wordt er in november een symposium gehouden over het belang van streektaal in de zorg. “Hiervoor zoeken we opnieuw de samenwerking met zorginstellingen, ziekenhuizen, zorgopleidingen, streektaaldocenten en andere geïnteresseerden”, zegt Abbink.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Studenten|dialect|streektaal|

Lees ook

Nieuwe Beste Boek Achterhoek en Liemers heeft historisch tintje

De titels die kans maken om verkozen te worden tot Beste Boek van de Achterhoek en Liemers zijn beke...

Achterhoekse peuters 'praoten plat' op basisschool met nieuw lespakket

Achterhoekse kinderen tussen de twee en vijf jaar oud krijgen vanaf deze week les in de streektaal m...

Gezamenlijk introfeest aftrap Doetinchem als studentenstad: ‘Een campus lonkt’

De aftrap van het jaarlijkse stadsfeest is donderdagavond gegeven op De Bleek waar enkele honderden ...

Achterhoekse Solarboat wil hoge ogen gooien in Vorstendom Monaco

Teamleden van de HAN Solarboat oefenen er deze week lustig op los op en naast de Oude IJssel in Doet...

Doemscenario streektaal voorbij, steeds meer interesse in dialect

De streektaal in de Achterhoek lijkt zich langzaam aan een stille dood te onttrekken. Ondanks dat he...

Studenten stuiten op middeleeuwse ijzerfabriek in Wehl

Wehl blijkt voor ruim honderd archeologiestudenten van Hogeschool Saxion een schatkamer te zijn vol ...