Ulft, Netherlands

Zorgen bij hulporganisaties om toename hulpvraag Achterhoek

Nu de inflatie toeneemt en de prijzen stijgen, zien ze bij de Voedselbank in Doetinchem en bij Mini Manna in Ulft een toename van het aantal mensen dat aanklopt voor hulp. Beide organisaties krijgen het steeds drukker, maar verwachten een toename voorlopig nog aan te kunnen.
Rens van Schip | Lotte groot Wassink | 27 september 2022 17:10 | Aangepast op 27 september 2022 17:10
“We merken dat er heel veel nieuwe mensen naar onze hulpwinkel toekomen, ook mensen die we voorheen nooit zagen omdat ze een modaal inkomen hadden”, aldus Steven Kroon die hulpwinkel Mini Manna beheert. “Laatst was er een moeder hier die vertelde dat ze al een paar weken met haar twee dochters alleen brood en ranja had. Nou was dit wel een extreem geval, maar in een rijk land als Nederland vind ik dat schandalig”, vertelt de oud-wethouder van de PvdA. Deze verhalen horen ze ook steeds vaker bij de Voedselbank in Doetinchem, waar voorzitter Peter Bob Peerenboom ook een toename merkt: “Waar we deze zomer nog tweehonderd mensen en gezinnen hielpen, zijn dat er nu al 25 meer. Dat is een toename van meer dan tien procent.” De oorzaak hiervan ligt volgens hem bij een aantal dingen: “Mensen hebben minder huishoudgeld, levensmiddelen worden fors duurder en dat merken we eigenlijk pas heel langzaam.”

Waar de Voedselbank zich vooral richt op het uitdelen van voedselpakketten, heeft Mini Manna een eigen winkel waar klanten tegen aanzienlijk lagere prijzen hun boodschappen kunnen doen. Voor beide organisaties geldt dat mensen onder een per maand te besteden bedrag moeten zitten om in aanmerking te komen. Door de inflatie verruimde beide organisaties dat bedrag, dat dit nodig is baadt Kroon zorgen. “Het maakt niet meer uit wie of wat je bent of wat je verdient. Het is voor iedereen zwaar en ik vind dat echt zorgelijk.” Bij de Voedselbank delen ze deze bezorgdheid. “Ik houd mijn hart vast voor de komende maanden, een hele boel mensen hebben een energiecontract wat nu afloopt. En die gaan straks de jaarafrekening krijgen en hebben ze dan nog wel genoeg geld om het allemaal te gaan betalen?”, vraagt Peerenboom zich af.

Capaciteit
Over de voorraden maken de Voedselbank en Mini Manna zich voorlopig nog niet te druk. “We moeten ons wel voorbereiden, vrijwilligers aantrekken en logistiek dingen wat anders regelen. Maar dan zouden we een toename nog aankunnen”, aldus de voorzitter van de Voedselbank in Doetinchem. Ook Mini Manna verwacht een toestroom wel aan te kunnen. “Wij zorgen gewoon dat we voldoende voorraad hebben. De schappen staan hier vol en dat blijft ook voorlopig zo.”

Noodgevallen
Beide organisaties worden niet gefinancierd door de overheid. Wel gaf de overheid in de miljoenennota aan meer geld te reserveren voor een landelijke stichting die in noodgevallen kan bijschieten voor de Voedselbank. Peerenboom is hier blij mee, maar heeft er nog geen gebruik van hoeven maken: “Voor ons zal een noodsituaties zich pas voordoen als we over de driehonderd klanten gaan en we niet meer genoeg toevoer van voedsel krijgen. Maar tot nu toe is de aanvoer nog op peil."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Armoede|Voedselbank|

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 28 sep 2023 11:07

Lees ook

Armoedestichting breidt uit naar Oude IJsselstreek

De Winterswijkse stichting Leergeld Oost-Achterhoek is vanaf september ook actief in de gemeente Oud...

Voormalige voetbalkantine Zelhem omgetoverd tot voedsel- en kledingbank

De voedsel- en kledingbank in Zelhem werkt sinds zaterdag vanuit een nieuwe locatie bij voetbalclub ...

Warme huiskamer in Doetinchem voor mensen in energiearmoede

Mensen die thuis de verwarming laag of niet aan hebben staan vanwege de hoge energiekosten, maar wel...

Zonnebloemlint brengt 2500 euro op voor voedselbank

De Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN) Berkel & Slinge heeft 2500 euro gedoneerd aan Voedselbank...

Fors meer klanten voor Voedselbank Doetinchem

Voedselbanken koersen naar eigen zeggen af op een recordjaar. Steeds meer inwoners raken in de finan...

René Nijboer uit Eibergen breekt voedselbank-record

René Nijboer heeft met zijn inzamelingsactie een recordopbrengst van €6.172,50 naar de voedselbank O...