Ulft, Netherlands

Zonder rotonde, stoplicht of tunnel is Etten niet tevreden

De plannen om twee landbouwsluizen te plaatsen op de beruchte kruising van de N317 bij Etten vallen bij veel inwoners van het dorp in verkeerde aarde. Om de plannen uit te leggen aan de Ettenaren organiseerde de gemeente Oude IJsselstreek woensdag een inloopavond in basisschool de Klimpaal, die met vijfhonderd bezoekers goed werd bezocht.
Bart Sollman | Hidde Vinkenvleugel | 26 oktober 2023 13:15 | Aangepast op 26 oktober 2023 13:15
De basisschool stroomt vanaf 16.00 uur gelijk vol, want de interesse in het onderwerp is groot. Na petities en inspraak in de raad presenteert de gemeente nu de plannen voor een veiligere kruising aan het dorp zelf. Tekeningen en plattegronden aan de muren worden door medewerkers van de gemeente en Provincie Gelderland gebruikt om het een en ander te duiden. De inwoners kijken vooral kritisch, schudden ontevreden hun hoofd en komen met tegenargumenten. Die tegenargumenten en andere plannen kunnen overigens opgeschreven worden, de gemeente geeft aan hier serieus naar te kijken.

Bijna niemand is het eens met de ingetekende landbouwsluizen, vooral niet met die aan de Ettense kant van de kruising. “Ons dorp heeft nu twee ontsluitingswegen, één ervan komt uit op de kruising. Als je die gaat afsluiten blijft er één over. Zo sta ik dus dagelijks twintig minuten in de file door het omrijden”, zegt een ontevreden inwoner Bekir Göl. Volgens wethouder Ria Ankersmit staat de gemeente echter nog open voor creatieve oplossingen. “We hebben nog niks definitief besloten over de Ettense kant”, benadrukt Ankersmit. “De voor en tegens die wij ophalen en ook de zorgen die men uitspreekt, nemen wij absoluut mee in de afweging tot een definitieve besluitvorming.”

Niet snel tevreden
Waar onder andere de werkgroep Veilige Kruising N317 ontevreden was over het proces en de, volgens hen, grote tijd die eroverheen ging, zijn ze nu ontevreden over de geboden oplossing met landbouwsluizen. Zou je kunnen zeggen dat de groep alleen maar tevreden is als de gemeente en provincie exact overnemen wat zij verzinnen? “Ja”, zegt Dennis Roes volmondig, “We zijn pas tevreden als er een rotonde, stoplicht of tunnel komt, dat zeggen we vanaf het begin al tegen de gemeente. We hebben het gevoel dat we niet gehoord worden.” Aanwonende Giel Dieker vult Roes aan: "De wethouder heeft ook toegezegd dat er een dergelijke oplossing zou komen. Daar hebben we nu volgens de Provincie echter niets aan."

Politieke betrokkenheid
Opvallend is dat naast de inwoners van Etten en andere betrokkenen, ook veel raadsleden hun gezicht laten zien in de Klimpaal. Vrijwel alle partijen zijn vertegenwoordigd. “We willen toch weten wat de stemming in het dorp is. Wij kunnen de inwoners ook uitleggen hoe dit besluit tot stand is gekomen en waar we het in de raad over hebben”, zegt raadslid Frank Aaldering (LokaalBelang). Zijn collega's zijn dan ook veelvuldig in gesprek met inwoners, dat gaat er soms fel aan toe. Waar de medewerkers van gemeente en provincie vooral inhoudelijke vragen over het plan kunnen beantwoorden, weten de raadsleden de gehele aanloop en sfeer.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Kruispunt|Etten|N317|Inloopavond|

Lees ook

Vrachtwagens mogen weer door kern van Etten en Terborg rijden

Vrachtwagenchauffeurs mogen van de gemeente Oude IJsselstreek weer door het centrum van Terborg en E...

Ongeval met twee voertuigen op beruchte kruising bij Etten

Bij een ongeval op de Slingerparallel (N317) bij Etten zijn woensdag aan het einde van de middag gee...

Zeddamseweg bij Etten bezaaid met brokstukken na harde botsing

Twee bestuurders zijn donderdagmiddag gewond geraakt bij een harde botsing op de weg tussen Zeddam e...

Voetganger aangereden door bus in Etten

Een man is maandagavond aangereden door de bestuurder van een buurtbus in Etten. De voetganger is me...

Seinen op groen voor zonnepark met schapen in Etten

Oude IJsselstreek geeft groen licht voor het realiseren van Zonneweide IJsselhunten, een zonnepark a...

Gelderse BBB-fractie wil verkeerslichten op beruchte kruising bij Etten

De provinciale BBB was vorige week te gast in de Achterhoek om een gevaarlijke verkeerssituatie bij ...