Ulft, Netherlands

Wolf houdt gemoederen bezig in Zelhem

De wolf houdt de gemoederen maandag bezig in de omgeving van Zelhem. Verschillende inwoners delen beelden van een ontmoeting, waarbij het dier zich weinig aan lijkt te trekken van mensen.
Jasper Hazelaar | 13 mei 2022 14:50 | Aangepast op 13 mei 2022 14:50
Het dier werd maandagochtend onder meer gezien bij de familie Boerma-Vossegat, in het buitengebied aan de Bielemansdijk. “Ik was daar naar mijn paarden aan het kijken, toen we op het weiland opeens een wolf voorbij zagen lopen”, vertelt de maker van de foto, die overtuigd is dat het om een wolf gaat. “Hij liep op zijn dooie gemakje rond en trok zich weinig van ons aan.” Ook in de omgeving van de Meeneweg werd een mogelijke wolf gezien, het is niet duidelijk of het om hetzelfde dier gaat. Op de Facebookpagina 'Je bent een Zelhemmer als' worden verschillende beelden gedeeld.

Vorige week werd nog een wolf gezien in de omgeving van Noordijk, in de gemeente Berkelland. Wolven in Nederland bevestigde toen op basis van beeldmateriaal dat het hoogstwaarschijnlijk om een wolf zou gaan. Ondanks de signalering ziet de Provincie Gelderland de Achterhoek voorlopig nog niet als wolvengebied, zoals de Veluwe dat wel is. Dat gebeurt pas als een wolf een half jaar op dezelfde locatie zit. Op dat moment kunnen bijvoorbeeld veehouders ook aanspraak maken op subsidies voor preventieve maatregelen.

Gevestigd
In hoeverre de wolf al in de Achterhoek is gevestigd, is niet duidelijk. Eind april is er in Vorden een aanvraag ingediend voor één doodgebeten schaap. Het is de enige melding van dit jaar in deze regio tot nu toe. Wel verschijnen er de afgelopen tijd meerdere signaleringen, bijvoorbeeld ook in Winterswijk. Wolven in Nederland denkt dat er meer volgen. “De wolven hebben niet veel nodig”, liet Glenn Lelieveld vorige week weten. “Een bosje om te schuilen voor mensen. Een hoop reeën, en die zijn er zat in de Achterhoek. Veel meer dan dat hebben ze niet nodig.”

‘Prachtige dieren’
Waar de boer die het dier in Noordijk fotografeerde bang is voor de invloed van wolven op dierhouders, is de maker van de foto op maandag in Zelhem juist onder de indruk dat de wolf in haar omgeving loopt. “Ik vind het echt prachtige dieren”, geeft ze aan. “Ik snap dat het niet goed is voor dierhouders, maar anderzijds is het natuurlijk wel de natuur. Ik denk dat ze er moeten zijn.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: eigen foto

Lees meer over:

wolf|

Meest gelezen

Politieauto in vlammen tussen Vorden en Hengelo

Redactie REGIO8 | 24 nov 2022 13:44

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

Serena Speet | 24 nov 2022 10:04

Meerdere gewonden bij frontale aanrijding in De Heurne

Redactie REGIO8 | 23 nov 2022 09:26

Lees ook

Wolf in Noordijk is nog geen blijvertje

Een boer heeft dinsdagochtend een wolf gezien én gefotografeerd op zijn land aan de Mengersdijk in ...

Verbodsborden voor wolven in Winterswijk

Er zijn meerdere exemplaren te vinden in de regio rondom Winterswijk: verbodsborden met daarop een w...

Meer drollen nodig voor beeld van wolf

Foto’s en video’s zijn er genoeg, maar hoeveel verschillende wolven de afgelopen tijd daadwerkel...