Ulft, Netherlands

Winterswijkers schaatsen in april op ijsbaan

Op de bijzondere schaatsbaan in Winterswijk wordt zelfs in april nog geschaatst. Na een nacht hard werken om de ijsbaan te prepareren, konden liefhebbers zondagochtend de ijzers onderbinden voor een uniek rondje op het ijs.
Jasper Hazelaar | 8 april 2022 10:24 | Aangepast op 8 april 2022 10:24
Om middernacht begon de ijsvereniging volgens Omroep Gelderland met de voorbereidingen. Drie uur later hadden de ijsmeesters er een hard hoofd in, omdat de temperatuur onvoldoende daalde. Uiteindelijk werd het toch koud genoeg en mochten de eersten om 07.30 uur het ijs op. Bijzonder dus dat de IJsvereniging in Winterswijk deze nacht de kranen heeft opengezet om de baan te bespuiten. Zelfs dé kenner van Nederland, schaatshistoricus Henk Snoep (70) van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond, kan geen voorbeeld noemen in de recente historie dat er in de maand april is geschaatst. Volgens Huub Snoep moet je daarvoor terug naar de Kleine IJstijd in de zeventiende eeuw.

Helemaal waar is dat niet, volgens weerman Alfred Snoek van Weerplaza. Hoewel ook hij als liefhebber even diep moest graven. Want schaatsijs in april is uniek: "Het is één keer voorgekomen. Op 1 april 2013 zijn enkele ijsschotsen op het Schildmeer in Groningen tegen elkaar aan gevroren. Dat was op maandag 1 april, Tweede Paasdag. Twee waaghalzen hebben op die ijsschotsen in de vroege ochtend kort een baantje geschaatst."

Strenge winters
Zelfs in de bekende strenge winters zoals tussen 1940 en 1942, in 1963 en in 1986 is er niet geschaatst in april. In 1940 ging het half februari al dooien na een Elfstedentocht die werd gereden bij -16 graden. In 1942 was 6 maart de laatste vorstdag. En ook in de barre winter van 1963 viel na drie maanden onafgebroken vorst de dooi al in op 8 maart. In het jaar van de een na laatste Elfstedentocht, 1986, was 3 maart de laatste ijsdag met een temperatuur van -3,1 graad. In 1997 verdween de vorst al op 2 februari.

In ploegen
IJsmeesters hebben in ploegen van twee de baan geprepareerd. Ze werkten de hele nacht door. "Daarna moest de baan nog een paar uurtjes opstijven voor er kon worden geschaatst", zegt voorzitter Auke Spijkstra. Ijsmeester Hendrik ten Prooije vervolgt: "We hebben er goed over nagedacht, maar we vonden dat we het moesten proberen. Dit is zo volstrekt uniek. Voor het eerst schaatsen op natuurijs in april."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

schaatsen|ijsbaan|

Meest gelezen

Ziekenhuis Emmerik failliet verklaard

Ruben Dales | 19 jun 2024 16:43

Het Wapen van Ulft is omgetoverd tot Britse pub

Bart Sollman | 17 jun 2024 13:59

Lees ook

IJspret in Ulft, zangeres Laura van Kaam trekt kunstschaatsen aan

De Achterhoek heeft massaal de ijzers uit het vet gehaald om te genieten van het ijs. Van Hengelo to...

IJskoorts in de Achterhoek, schaatsers los in Doetinchem

Met de temperatuur onder de nul is het weer hoog tijd voor alle schaatsverenigingen in de Achterhoek...

Brandweer redt door het ijs gezakte jongen van 'eilandje' in Doetinchem

Een jongen is woensdagmiddag door het ijs gezakt op de vijver in het Canadapark in Doetinchem. Hij w...

Needenaar zet wekker zodat kinderen kunnen schaatsen op basketbalveld

Kinderen in Neede kunnen woensdag schaatsen op een basketbalveld van buurtspeeltuin 'De Berg'. Klaas...

Visser wint schaatsmarathon in Winterswijk, De Gier geniet van Achterhoek

De eerste schaatsmarathon op natuurijs die dinsdagavond in Winterswijk plaatsvond is bij de mannen g...

Eerste schaatsmarathon op natuurijs is dinsdagavond in Winterswijk

De eerste schaatsmarathon van het jaar op natuurijs wordt dinsdagavond georganiseerd in Winterswijk....