Ulft, Netherlands

Wie stapt in De Kruisberg in Doetinchem?

De voormalige gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gaat binnenkort in de verkoop. Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van het complex, waar momenteel meerdere bedrijven een ruimte huren.
Jasper Hazelaar | Sterre | 12 juli 2022 14:40 | Aangepast op 12 juli 2022 14:40
In principe kan iedereen met een goed plan zich inschrijven, maar het Rijksvastgoedbedrijf let wel op bepaalde eisen. Zo vindt ze het van belang dat de kopende partij al kennis heeft van stedelijke herontwikkeling. Ook moet het ‘bijzondere karakter’ van het complex worden gerespecteerd. Daarbij moet de kleine gevangenis, die in 1994 is bijgebouwd, worden afgebroken. Op de twintig hectare tellende lap grond aan de bosrand mag geen nieuwbouw plaatsvinden.

De Kruisberg is een pand met een rijke historie. Toen het in 1863 van een particulier werd overgekocht, werd het aanvankelijk gebruikt als een justitiële inrichting voor jongens. In 1955 verliest de locatie deze functie en wordt het gebouw overgedragen aan het Gevangeniswezen. Daarop volgen nog verschillende functies binnen het domein Penitentiaire Inrichting tot de Kruisberg in 2014 wordt ingezet als tijdelijke huisvesting voor Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Vijftig bedrijven
Sinds 2017 staat De Kruisberg leeg en is het Rijksvastgoedbedrijf op zoek naar een nieuwe eigenaar en invulling. De afgelopen jaren werden ruimtes in de voormalige gevangenis verhuurd door KABATH Vastgoedbeheer. Op dit moment maakt een vijftigtal ondernemers gebruik van de locatie. In 2019 diende vastgoedondernemer Jeroen Schreurs zich al aan om de locatie over te kopen. De ondernemer uit Winterswijk had ambitieuze plannen.

Betaalbare woningen
Schreurs wilde er tachtig betaalbare woningen voor jongeren realiseren, maar ving bot bij het Rijksvastgoedbedrijf: “Mijn interesse ontstond in 2019. Ik heb meermaals op mijn plannen geattendeerd, maar als ondernemer verlies je op een gegeven moment je interesse als er geen enthousiasme terugkomt en men besluit de verkoop heel lang uit te stellen.”

‘Enorme risico’s’
Nu de Kruisberg officieel in de verkoop gaat, is het voor Schreurs te laat: “Ik vind het heel jammer, want ik had het graag gedaan, maar de markt is veranderd. We zijn in een crisis terecht gekomen. Bouwmaterialen zijn duur geworden, het uurloon van aannemers is gestegen. Iedereen die nu de Kruisberg gaat aanpakken, loopt enorme risico’s. Ik durfde dat destijds wel aan, maar nu niet meer. Ik wens de partij die dit gaat aanpakken veel succes.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

De Kruisberg|Woningbouw|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Oude IJsselstreek wil grond in Ulft laten volbouwen met woningen

Het deels braakliggende terrein nabij de supermarkten in het centrum van Ulft moet worden volgebouwd...

Nieuwbouw bij spoor in Wehl word 'bio-based en natuurinclusief'

Ongeveer veertig woningen die binnenkort verrijzen in Wehl krijgen een bijzondere uitstraling en wor...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

Verhalen verzetsstrijders vertelt vanuit cellen De Kruisberg

Op 2 maart 1945 werden 46 mannen 's ochtends vroeg uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald...

Inwoners Ulft willen geliefd park behouden, petitie tegen bouw flexwoningen

Omwonenden van park de Zeskamp in Ulft hebben voor de raadsvergadering van Oude IJsselstreek een pet...

Doetinchem wil miljoenensubsidie voor woningbouw op Laborijn-locatie

Doetinchem vraagt een Rijksbijdrage van drie miljoen euro om woningbouw op de Laborijn-locatie bij ...