Ulft, Netherlands

Wethouders van Winterswijk geven noodfonds vorm

Wethouder Elvira Schepers van Winterswijk plaatst vraagtekens bij de daadkracht vanuit 'Den Haag'. "Het Rijk schiet te kort en slaat de plank volledig mis", zegt Schepers, die de reeds aangekondigde, lokale noodhulp daadwerkelijk vorm gaat geven.
Domien Esselink | 19 oktober 2022 11:35 | Aangepast op 19 oktober 2022 11:35
Schepers kondigde het, samen met collega-wethouder Sandra Metaal, tijdens een politiek forum over 'bestaanszekerheid' op 29 september al aan: er komt een noodhulpfonds in Winterswijk, ingegeven door de hoge energiekosten en oplopende inflatie. Dat noodfonds hebben beide wethouders handen en voeten gegeven. Er komt volgens Omroep Gelderland vooralsnog anderhalf miljoen euro beschikbaar voor inwoners, maatschappelijke organisaties, verenigingen en ondernemers in nood.

Schepers wijst op het landelijke energieplafond, met een maximale prijs voor de energiekosten, "wanneer gaat dat in?" Metaal vindt dat er gezien de acute nood zo snel mogelijk hulp moet worden geboden. "We hebben het in september al besloten, er is nú steun nodig", zegt Metaal. "Als maatregelen te lang op zich laten wachten of niet goed aansluiten... Dat is geen gemeentelijke verantwoordelijkheid, maar zo voelen we dat wel."

‘Op basis van vertrouwen’
Inwoners in financiële nood kunnen 'op basis van vertrouwen' een beroep doen op een gift vanuit het noodfonds. Er wordt middels een 'lichte toets' niet gekeken naar een inkomensgrens en er is sprake van maatwerk. Met betrekking tot de energietoeslag kunnen inwoners met een inkomen tot 150 procent van het minimumloon daar een beroep op doen, in plaats van de landelijk bepaalde 120 procent.

Renteloze lening
Maatschappelijke instanties en verenigingen kunnen voor de energiekosten een renteloze lening afsluiten bij de gemeente, in afwachting van maatregelen vanuit Den Haag. Schepers: "Dan hebben ze even een verlichting, in afwachting van middelen vanuit het Rijk die we daarvoor verwachten. Als ze het geld écht niet terug kunnen betalen, dan kunnen we het eventueel nog omzetten in een gift."

Jaar uitstel
Mensen met een betalingsachterstand van de zorgverzekering en de energierekening zijn in Winterswijk opgelopen van 'tachtig naar boven de honderd', zegt Schepers. Het doel is de schuld niet verder te laten oplopen. Daarbij hoeven ondernemers de coronagelden van de gemeente niet terug te betalen voor 1 januari 2024, in plaats van 2023. Dus een jaar uitstel. En de gemeente gaat zorgen voor 'warme plekken' voor mensen die 's avonds de verwarming niet kunnen aanzetten.

Extra mensen
Het sociaal steunpunt De Post wordt opgetuigd met extra mensen om vijf dagen en twee avonden in de week beschikbaar te zijn voor inwoners met vragen of aanvragen voor hulp. Is de 1,5 miljoen euro uit de algemene reserve van de gemeente genoeg? "We verwachten een heel eind te komen", zegt wethouder Metaal. "Mochten we vastlopen, dan kunnen we in overleg met de raad kijken wat we willen."

‘Taboesfeer’
Het huidige voorstel voor de noodhulp wordt op 3 november tijdens de raadsvergadering voorgelegd aan de gemeenteraad. De verwachting is dat de raad instemt, waarna op 7 november kan worden begonnen met de uitvoering van de 'taskforce bestaanszekerheid'. Schepers hoopt dat inwoners in nood niet uit schaamte wegblijven en zich niet melden voor hulp. "De nood is zó hoog dat de taboesfeer niet van invloed moet zijn. We kunnen mensen niet dwingen, maar zetten in op een goede communicatie", aldus de wethouder.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees ook

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Onthoofd konijn gedumpt bij kinderboerderij in Winterswijk

Bij een kinderboerderij in Winterswijk is in het weekend een onthoofd konijn gevonden. Ook zijn er v...

Winterswijk vreest overlast van mogelijke aanvliegroute voor Schiphol over de Achterhoek

D66 Winterswijk maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe aanvliegroute voor Schiphol die deels bo...

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...

Onrust in Winterswijk over mogelijke locaties nieuw bedrijventerrein

Winterswijk is al jaren op zoek naar een locatie voor een nieuw bedrijventerrein. In afgelopen perio...