Ulft, Netherlands

Wethouder met voorstel oud papier terug naar tekentafel. 'U vraagt bijna het onmogelijke'

Oud papier in blauwe bak, ook in Berkelland? REGIO8
Wethouder Hans van der Noordt van Berkelland moet met zijn plan voor de inzameling van oud papier terug naar de tekentafel. Dat is opnieuw een bittere pil voor de wethouder, want hij bekende dinsdagavond tijdens een beeldvormende raad ‘diep geraakt’ te zijn door alle kritiek op zijn plannen om het oud papier te laten inzamelen door Twente Milieu. De fracties zijn echter unaniem van mening dat hij het overleg met álle verenigingen zorgvuldiger moet doen.
Domien Esselink | 6 maart 2024 16:49 | Aangepast op 6 maart 2024 16:49
“Neem het voorstel terug, ga in overleg, en kom terug met een voorstel dat breed gedragen wordt”, zei Jan Zappeij van de Berkellandse Burgerpartij, die daarmee min of meer het standpunt van de gehele raad vertolkte. Van der Noordt moet het voorstel terugnemen en doet dat met een zwaar gemoed, want hij zei tijdens de vergadering niet voor niets: “U vraagt bijna het onmogelijke. Als ik dit voorstel terug krijg, welke kant moet ik dan op? Moet ik dan kiezen voor een oplossing die 420.000 euro kost? Dat wil ik niet.”

De wethouder doelde daarmee op het bedrag dat Twente Milieu rekent voor het maandelijks ophalen van het oud papier door de eigen kraakwagens met vrijwilligers van de diverse verenigingen uit Berkelland. De inzet van het materieel en personeel in het weekend drukt zwaarder op de kosten. Haalt Twente Milieu het zelfstandig op, via de invoering van blauwe bakken, dan gaat het dat Berkelland jaarlijks 205.000 euro kosten.

Tijd genoeg
De fracties vinden echter dat er onvoldoende is gesproken met de verenigingen en willen eerst zien dat de wethouder een serieuze poging doet er met de verenigingen uit te komen. “Daarvoor is nog tijd genoeg, om er met de verenigingen uit te komen”, zei Han Boer (D66). “Dan kun je kiezen voor een hybride vorm, een afkoopregeling of dat de verenigingen in het héle gebied papier ophalen.”

Boer wees er ook op dat er bij de volgende raad een besluit wordt genomen of Twente Milieu de rest van het afval in Berkelland mag inzamelen. Daarna is het volgens Boer hét goede moment om ook te kijken of Twente Milieu wel of niet het oude papier mag ophalen, in welke vorm dan ook.

Oneerlijk
De vraag in hoeverre er nog altijd elf kilo oud papier bij het restafval wordt aangetroffen bleef onbeantwoord. En dan zijn er nog de elf witte vlekken in de gemeente, waar geen oud papier wordt opgehaald. Dat vindt de wethouder oneerlijk, want: “De mensen betalen wel de afvalstoffenheffing, maar brengen het zelf weg.”

Hij werd door raadslid Meino Janszen (Gemeentebelangen) nogmaals in de hoek gedreven. “Verenigingen zeggen niet met u gesproken te hebben en u zegt van wel. Hoe zit dat nu?” Van der Noordt zei ‘op beeldvorming geen antwoord te hebben’. En voegde daaraan toe: “Ik ben helaas de boodschapper van het slechte nieuws.”

De wethouder moet zich nu beraden op de wijze waarop hij de boodschapper van goed nieuws kan worden.

Lees meer over:

Berkelland|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

‘Zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen’

Wel of geen grote windmolens in het zogenaamde zoekgebied K? Het dunbevolkte gebied in de driehoek B...

Verenigingen in Berkelland gecompenseerd voor ophalen oud papier

De verenigingen die oud papier ophalen in Berkelland krijgen zo snel als mogelijk de eindafrekening ...

160 muzikanten naar Borculo voor eerste editie Musikantenfest

Muziekcentrum Borculo is zaterdag het decor van de eerste editie van Musikantenfest, een kapellenfes...

Motie raad Berkelland voor brief naar Tweede Kamer met oog op ravijnjaar 2026

De gemeenteraad van Berkelland heeft een motie ingediend om een brief naar de Tweede Kamer en het Mi...

Dilemma Berkelland: geen probleem met speelhal, maar Kansspelautoriteit wél

De toekomst van speelautomatenhal King Casino’s in hartje Eibergen staat op het spel. Het college va...

College houdt vast aan De Meene als locatie voor sporthal

Het college van Berkelland houdt vast aan de keuze voor De Meene als locatie voor de nieuwe sporthal...