Ulft, Netherlands

Wel of geen fietsers gewenst in hondenlosloopgebied in Lochem?

Foto: REGIO8
Hondeigenaren in de wijk Molengronden in Lochem zijn niet tevreden met het huidige hondenlosloopgebied, dat langs de westelijke kant van de Barchemse Veengoot loopt. Volgens inwoner Imar Doornbos zijn de regels in en rondom het losloopgebied onduidelijk, en zorgen de fietsers in het gebied voor discussies onder inwoners.
Viggo Zweverink | 26 juni 2024 15:23 | Aangepast op 26 juni 2024 15:23
"Het hondenlosloopgebied was een bewonersinitiatief uit 2016", laat Doornbos weten. "Maar inmiddels voelt het alsof het hondenlosloopgebied als een 'zeurdossier' wordt gezien." Doornbos probeert al jaren tevergeefs de regels rondom het losloopgebied te verduidelijken, er loopt namelijk een pad door het losloopgebied waar fietsers gebruik van maken. "Er loopt een pad door het gebied, waar menging van verkeer mogelijk is", laat de gemeente Lochem desgevraagd weten. "Het is geen specifiek fietspad. Maar incidenteel maken er fietsers gebruik van het pad."

Volgens Calle Janssen van LochemGroen! is het feit dat fietsers überhaupt gebruik mogen maken van het gebied, tegenstrijdig voor een hondenlosloopgebied. "Hierdoor voelen inwoners met honden zich niet vrij om hun honden vrij te laten en lijdt regelmatig tot flinke discussies tussen inwoners", aldus Janssen. "Er is in heel Nederland volgens ons nergens een honden uitlaatstrook waar deze regels gelden."

Prikkeldraad
Ook het feit dat er geen hekken, maar meerdere lagen prikkeldraad langs het hondenlosloopgebied staan laat een zure nasmaak achter bij Doornbos. Prikkeldraad en loslopende honden lijken immers geen goede combinatie. Toch lijkt het erop dat de gemeente niet van plan is het gebied te omheinen. "Wij zien daar geen noodzaak toe", aldus de gemeente. "Het is kostbaar en het bemoeilijkt het onderhoud." Volgens Doornbos is het onderhoud nu al niet voldoende. Het enige 'veldje' waar de honden los kunnen lopen is momenteel namelijk het decor van woekerende bramenstruiken en hoog gras en onkruid.

Belanghebbenden
Wanneer Doornbos de gemeente vraagt of er een duidelijke afscheiding en bebording kan komen, schuiven zij dit volgens hem telkens op de herstructurering van het naastgelegen sportpark De Elze. Tegelijkertijd heeft hij niet het idee dat de gebruikers van het hondenlosloopgebied, dat naast het sportpark ligt, bij deze herstructurering worden betrokken. "Ik zou willen dat alle belanghebbenden meekijken met de herstructurering van de sportterreinen", aldus de inwoner.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Ook zonder Spreidingswet wil Lochem zich inzetten voor asielopvang

Lochem gaat ook zonder Spreidingswet door met het bieden van een plek aan asielzoekers en statushoud...

Turkse consul-generaal bedankt Lochem voor medeleven na aardbeving

De consul-generaal van Turkije heeft donderdag een bezoek gebracht aan de gemeente Lochem. De aanlei...

Brugdrama Lochem en andere incidenten nagebouwd met LEGO in Brandweermuseum Borculo

Voor het derde jaar op rij heeft het Lego Incidenten City zijn thuis in het Brandweermuseum in Borcu...

Bouwlocatie brugdrama Lochem vrijgegeven door Arbeidsinspectie

De bouwlocatie van de Nettelhorsterbrug, waar op 21 februari twee mensen om het leven kwamen doordat...

Honderden Lochemmers krijgen nieuwe laatste rustplaats

Honderden mensen die ooit in Lochem leefden, hebben een nieuwe eeuwige rustplaats gekregen op de Oud...

Mogelijke komst zonnepark in Barchem houdt gemoederen bezig

De mogelijke komst van het grote zonnepark Bekenschot in Barchem is al lange tijd een heet onderwerp...