Ulft, Netherlands

 

Weer een piepjonge directeur voor Villa Mondriaan

Jana Roovers (25) is de nieuwe directeur van Museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Ze is de opvolgster van Charlotte Rixten, die directeur was sinds 2019 en met ingang van 1 november Head of Academic Heritage aan de TU Delft wordt.
Domien Esselink | 4 oktober 2022 16:51 | Aangepast op 4 oktober 2022 16:51
Roovers was al junior-directeur bij Villa Mondriaan, waar ze het volledige kunst educatieve aanbod herschreef. “Villa Mondriaan biedt jong talent de kans om zich te laten zien en legt parallellen tussen het oeuvre en het leven van de jonge Mondriaan en dat van hedendaagse makers", zegt de nieuwe museumdirecteur in Winterswijk.

Met de aanstelling van de jonge Roovers zet Museum Villa Mondriaan de traditie voort om jonge directeuren aan te stellen. In januari 2019 werd de toen 25-jarige Rixten 's lands jongste museumdirecteur bij Villa Mondriaan. Eerder gingen Judith Kadee (23) en Anne Kremers (24) haar al voor.

Motivatie
Roovers zegt zich helemaal te kunnen vinden in de koers die Villa Mondriaan vaart. "Die sluit perfect aan bij mijn intrinsieke motivatie om in de kunst- en cultuursector actief te zijn", zegt Roovers. "Iedereen zou in staat gesteld moeten worden om kunst, cultuur en erfgoed ten goede te laten komen aan diens persoonlijke ontwikkeling.”

Tilburg en Nijmegen
Roovers behaalde in Tilburg de bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. In 2019 werd ze genomineerd voor de Jacques de Leeuw Prijs en won ze de Atelierprijs Tilburg. Ze volgde de Master Kunstbeleid en Kunstbedrijf aan de Radboud Universiteit en ze werkte tot voor kort als producent in Arnhem en Nijmegen voor het Go Short festival en P–OST platform.

Slagvaardigheid
Jan Hovers, voorzitter van het bestuur van Villa Mondriaan: “We zijn erg blij dat Jana als nieuwe jongste directeur van Nederland aan de slag gaat bij ons. We kenden haar inhoudelijke kennis en praktische slagvaardigheid al uit haar tijd als junior-directeur. We hebben er het volste vertrouwen in dat zij het museum in het tiende bestaansjaar naar een hoger plan zal trekken.”

Professionaliseringsslag
Het museum zal zich komende jaren onder meer richten op een verdere professionaliseringsslag. Daar hoort het vergroten van het landelijk netwerk en het uitbouwen van de relaties met (lokale) partners bij. Roovers: "Alle ingrediënten liggen klaar om met het tienjarig bestaan in 2023 zowel de positie van het museum in het kunst- en culturele veld te bestendigen en grote groepen bezoekers in het museum te ontvangen.”

Prinses Beatrix
Het museum is in 2013 geopend door Prinses Beatrix en heeft zich in het bijzonder toegelegd op het vroege werk van Piet Mondriaan, dat voor een deel in Winterswijk en omgeving is ontstaan. Mondriaan woonde van 1880 tot 1892 met zijn familie aan de Zonnebrink in Winterswijk. Het museum is gehuisvest in de voormalige woning van de familie Mondriaan.

Foto: Villa Mondriaan

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Oud-wethouder met Morgen terug in politiek

Oud-wethouder André van Nijkerken maakt een opmerkelijke rentree in de lokale politiek in Winterswi...

Politie treft geweer aan bij woningbrand

In een flatgebouw in Winterswijk is zondagmiddag brand uitgebroken. Niemand raakte gewond, wel vond ...

Onrust in Winterswijk speelt rol in beslissing over asielzoekers

Het college van B en W in Winterswijk beslist dinsdag hoeveel vluchtelingen in het azc worden onderg...

Gijzeling en mishandeling alweer 4,5 jaar geleden, straf voor Winterswijker valt lager uit

Een 41-jarige man uit Winterswijk moet 180 dagen de cel in, waarvan 134 dagen voorwaardelijk, met ee...

Nieuwe techniek maakt water in Achterhoek schoner

Waterschap Rijn en IJssel gaat de rioolwaterzuiveringen in de Achterhoek uitbreiden met vernieuwde t...

Ondersteuner jeugd start in Oost-Achterhoek

De pilot met een praktijkondersteuner jeugd voor huisartsen in Oost Gelre, Aalten, Berkelland en Win...