Ulft, Netherlands

Weer een piepjonge directeur voor Villa Mondriaan

Jana Roovers (25) is de nieuwe directeur van Museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Ze is de opvolgster van Charlotte Rixten, die directeur was sinds 2019 en met ingang van 1 november Head of Academic Heritage aan de TU Delft wordt.
Domien Esselink | 4 oktober 2022 16:51 | Aangepast op 4 oktober 2022 16:51
Roovers was al junior-directeur bij Villa Mondriaan, waar ze het volledige kunst educatieve aanbod herschreef. “Villa Mondriaan biedt jong talent de kans om zich te laten zien en legt parallellen tussen het oeuvre en het leven van de jonge Mondriaan en dat van hedendaagse makers", zegt de nieuwe museumdirecteur in Winterswijk.

Met de aanstelling van de jonge Roovers zet Museum Villa Mondriaan de traditie voort om jonge directeuren aan te stellen. In januari 2019 werd de toen 25-jarige Rixten 's lands jongste museumdirecteur bij Villa Mondriaan. Eerder gingen Judith Kadee (23) en Anne Kremers (24) haar al voor.

Motivatie
Roovers zegt zich helemaal te kunnen vinden in de koers die Villa Mondriaan vaart. "Die sluit perfect aan bij mijn intrinsieke motivatie om in de kunst- en cultuursector actief te zijn", zegt Roovers. "Iedereen zou in staat gesteld moeten worden om kunst, cultuur en erfgoed ten goede te laten komen aan diens persoonlijke ontwikkeling.”

Tilburg en Nijmegen
Roovers behaalde in Tilburg de bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. In 2019 werd ze genomineerd voor de Jacques de Leeuw Prijs en won ze de Atelierprijs Tilburg. Ze volgde de Master Kunstbeleid en Kunstbedrijf aan de Radboud Universiteit en ze werkte tot voor kort als producent in Arnhem en Nijmegen voor het Go Short festival en P–OST platform.

Slagvaardigheid
Jan Hovers, voorzitter van het bestuur van Villa Mondriaan: “We zijn erg blij dat Jana als nieuwe jongste directeur van Nederland aan de slag gaat bij ons. We kenden haar inhoudelijke kennis en praktische slagvaardigheid al uit haar tijd als junior-directeur. We hebben er het volste vertrouwen in dat zij het museum in het tiende bestaansjaar naar een hoger plan zal trekken.”

Professionaliseringsslag
Het museum zal zich komende jaren onder meer richten op een verdere professionaliseringsslag. Daar hoort het vergroten van het landelijk netwerk en het uitbouwen van de relaties met (lokale) partners bij. Roovers: "Alle ingrediënten liggen klaar om met het tienjarig bestaan in 2023 zowel de positie van het museum in het kunst- en culturele veld te bestendigen en grote groepen bezoekers in het museum te ontvangen.”

Prinses Beatrix
Het museum is in 2013 geopend door Prinses Beatrix en heeft zich in het bijzonder toegelegd op het vroege werk van Piet Mondriaan, dat voor een deel in Winterswijk en omgeving is ontstaan. Mondriaan woonde van 1880 tot 1892 met zijn familie aan de Zonnebrink in Winterswijk. Het museum is gehuisvest in de voormalige woning van de familie Mondriaan.

Foto: Villa Mondriaan

Lees ook

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Onthoofd konijn gedumpt bij kinderboerderij in Winterswijk

Bij een kinderboerderij in Winterswijk is in het weekend een onthoofd konijn gevonden. Ook zijn er v...

Winterswijk vreest overlast van mogelijke aanvliegroute voor Schiphol over de Achterhoek

D66 Winterswijk maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe aanvliegroute voor Schiphol die deels bo...

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...

Cabaretier Youp van ’t Hek neemt afscheid van geliefd Amphion

Voor de laatste keer staat cabaretier Youp van ’t Hek deze week in Schouwburg Amphion in Doetinchem ...